Vitamin E: Zašto je važan i kako ga konzumirati?

by | 6 rujna, 2022
vitamin e hrana

Kad govorimo o svojstvima vitamina, znamo da svaki služi za nešto. Vitamin E poseban je po puno funkcija, a najveća od svega je ta da djeluje na imunološki sustav kao antioksidans. To znači da štiti stanice od lošeg djelovanja. Istraživanja su pokazala da je dobar u preventivnom djelovanju protiv bolesti srca, pojave raka (karcinoma), ali i dijabetesa.

Isto tako, vitamin E čuva kožu od utjecaja UVA i UVB zraka, iznimno je važan za pravilno funkcioniranje brojnih organa u tijelu te je bitan za zdravlje, plodnost, kožu, srca i krvne žile. Kad se radi o plodnosti, on utječe na veću proizvodnju testosterona što u konačnici dovodi do boljeg spolnog nagona jer pozitivno djeluje na reprodukcijski sustav te povećava plodnost kod muškarca, a kod žena smanjuje mogućnost pobačaja.

Pročitajte: Ovaj vitamin ublažava simptome depresije, kako je pokazala nova velika studija

Kako konzumirati vitamin E?

Ovisno o starosti i vašoj dobi, tako se i povećava količina ovog vitamina koja vam je potrebna – odrasli uvijek više nego djeci. Mnoge količine vitamina E možete dobiti upravo iz hrane koju konzumirate, a on je važan zbog imunološke funkcije koju pruža. Najveće količine ovog vitamina možete dobiti kroz hranu poput biljnog ulja, žitarica, peradi, jaja, voća.

Obavezno u svoju prehranu uvrstite suncokretovo ulje, ali i ulje pšeničnih klica. U variva ili juhe uključite špinat ili blitvu, zeleno lisnato povrće iznimno bogato ovim vitaminom. Samo pazite da ga ne prekuhate kako svi potrebni vitamini i minerali koje sadrži ne bi nestali.

Još jedan dobar izbor svakako su i orašasti plodovi poput badema, lješnjaka ili oraha koji sadrže puno vlakana i nezasićenih masti bitnih za zdravlje. Ako volite grickati suncokretove i bučine sjemenke, zapamtite da su one isto jedan veliki izvor vitamina E.

Iako ga možete uzimati i u obliku dodatak prehrani, činjenica je da je najbolje kad se uzima direktno. Manjak može biti s padom imuniteta, slabošću vida i mišića i slično, ali se javlja jako rijetko.

Ipak, kod konzumacija dodataka prehrani pripazite na količinu i svakako se posavjetujte s liječnikom ako uzimate i neke druge lijekove.

Pročitajte: Vitamini u spreju, vitaminske infuzije… Budućnost suplemenata izgleda zanimljivo!

Foto: piotr_malczyk iStock/Getty Images Plus via Getty Images