Ovi znakovi ukazuju na to da imate stvarno slab imunološki sustav

by | 15 kolovoza, 2022
imunitet, umor, stres

Zdravlje i imunitet nešto je što bi svima trebalo biti na prvome mjestu. Ipak, kad smo okruženi sve većim brojem novih COVID-19 slučajeva te porastom ostalih bolesti, važno je znati kako se pobrinuti za to da imunološki sustav ostane jak.

Imunološki sustav je obrambeni mehanizam tijela koji štiti od raznih vrsta bakterija, virusa i drugih mikroorganizama. Činjenica je da imunitetu treba podrška, koliko god se činilo da ste možda otporni na sve. Bolest je zadnji znak koje tijelo pošalje kad nema imunitet, ali postoje i ostale ključne stavke uz koje možete prepoznati da imate problematičan imunološki sustav.

Stručnjak dr. Tom Yadegar za eatthis.com ističe da imunološki sustav, kad je izložen stranim tijelima, stvara antitijela kao odgovor da se spriječe teški simptomi u slučaju bolesti. Zato je važno na vrijeme i stalno reagirati. Borba protiv infekcija zahtijeva puno energije, a kad tijelo iscrpi normalnu razinu energije tada imunitet slabi i može postati osjetljiv na infekcije. To ljudi osjete kad su umorni. Rješenje je u pravilnoj i uravnoteženoj prehrani s puno voća i povrća, miran san i pijenje dovoljnih količina vode. Sve to zajedno pomaže tijelu u borbi protiv bilo kakvih vrsta bolesti i infekcija.

Velik znak su i česte prehlade kojima podliježe. Što to znači? Ako često obolijevate od prehlade, grlobolje, ali i često pijete antibiotike, tada imunitet pada i to je znak da se on ne uspijeva boriti protiv štetnih mikroorganizama. Tada je potrebno savjetovanje s liječnikom i dodatne pretrage kako bi ustanovilo u čemu je točno problem. Dakle, ako imate česte infekcije i probleme koji se ponavljaju, možda je upravo ovo upozorenje da nešto nije u redu.

Pročitajte: Ova vrsta stresa mogla bi čak i biti dobra za vaše zdravlje i mozak

Stres kao veliki okidač

Jeste li primijetili da se češće razbolijevate kad ste pod stresom? Taj stres može biti bilo što – obiteljske situacije, poslovne promjene, duševno i psihičko stanje…. Američko udruženje psihologa istaknulo je da upravo dugotrajnost izloženost stresu može biti znak vašeg slabog imunološkog sustava.

Osim toga, pripazite da dobivate dovoljne količine vitamina D koji je neophodan za zdravlje i pobrinite se za to da se barem 10-15 minuta dnevno izložite danjem svjetlu. Dokazano je da upravo ovaj vitamin smanjuje rizik kod pojave infektivnih bolesti. Ako primijetite da imate česte probavne tegobe koje uključuju proljev ili zatvor – moguće je da je to krivac upravo imunitet.

Pročitajte: Jeste li čuli za ovu metodu koja jamči jačanje imuniteta, bolji san i više energije?

Foto: Pheelings Media iStock/Getty Images Plus via Getty Images