Zašto imate pojačane probavne smetnje tijekom menstruacije?

Menstrualni ciklus itekako utječe na rad crijeva, pa su u to vrijeme moguće smetnje poput proljeva

by | 27 kolovoza, 2021
menstruacija, probavne smetnje

Menstruacija je ono vrijeme u mjesecu kad su svim ženama poznati bolovi, grčevi, glavobolja i, naravno – briga više nego ikad o intimnoj zoni. Jedna ključna stvar o kojoj se možda nerado govori, a izrazito je bitna za ovo doba, jest obavljanje nužde.

Pražnjenje crijeva tijekom menstruacije često uključuje neugodne, mekane stolice. Mnoge žene boje se govoriti o ovom “problemu” koji je zapravo vrlo čest, a što mu je zapravo razlog?

Charis Chambers, MD, obrtnica s certifikatom za Shape.com ističe da razlog ovome mogu biti hormonalne promjene. Dakle, prije menstruacije možda ćete osjetiti probavnu nelagodu i zatvor, a za vrijeme menstruacije to se mijenja. Najveći krivac je prostaglandin, spoj zbog kojeg se javljaju menstrualni grčevi, proljev ili mekana stolica. Ovaj spoj steže maternicu pa je prilikom jakih kontrakcija spriječen dotok krvi u maternicu i to izaziva bol. Istovremeno, opada razina progesterona, hormona koji varira ovisno o menstrualnom ciklusu. Tijekom ciklusa razina hormona raste i pada. Primjerice, na sredini ciklusa razina progesterona je visoka, a neposredno prije menstruacije razina pada i upravo zato može doći do problema u probavnom sustavu, to jest do proljeva.

Zanimljivo je da prije početka vašeg ciklusa tijelo sadrži izrazito visoku razinu estrogena što potencira nadutošću i zadržavanjem vode. S druge strane, povećana količina progesterona može dovesti do zatvora jer on usporava pokretljivost tijela i hrane koja se kreće kroz probavni trakt.

Pročitajte: Stvari koje trebate činiti kako biste imali manje bolne mjesečnice

Zašto imate pojačane probavne smetnje tijekom menstruacije?

Da se vratimo na prostaglandine – to su upalne tvari nalik hormonima koje uzrokuju kontrakciju mišića i krvnih žila maternice – prema Američkom koledžu opstetričara i ginekologa. Na početku menstruacije sluznica maternice proizvodi visoku razinu ovih tvari što je uzrok grčeva koje osjećate. Također, oni uzrokuju kontrakcije mišića u crijevima, a sve to rezultira pražnjenjem crijeva, rjeđom stolicom, nadutosti – sve ono što je i inače povezano s menstruacijom, samo malo češće. Zanimljivo je da lijekovi protiv bolova koji se savjetuju ženama na početku mjesečnice zapravo djeluju na usporavanje izlučivanja prostaglandina.

Žene koje koriste hormonsku kontracepciju imaju drukčije razine hormona te su kod njih grčevi manje bolni i rjeđi, ili ih uopće nemaju. Istraživanja pokazuju da pilule mogu smanjiti količinu prostaglandina te to dovodi do drukčijih potreba za obavljanjem nužde.

Kako ublažiti simptome menstruacije?

Dr. Chambers preporučuje izbjegavanje hrane koja ima tendenciju iritirati vaš želudac ili uzrokovati probavne tegobe u danima kada nemate menstruaciju. Prehrana je ključna, i ako znate da vam nešto smeta i inače, onda se posebno potrudite to izbjeći tijekom menstruacije. Ako se javi krv u stolici ili imate proljev koji je stvarno čest, obavezno se javite liječniku kako bi se na vrijeme liječio problem.

Pročitajte: Kako hormoni utječu na probavu i što to znači za vaš menstrualni ciklus?

FOTO: Polina Zimmerman/Pexels