Kako hormoni utječu na probavu i što to znači za vaš menstrualni ciklus?

Hormoni su povezani s probavom te izravno utječu na menstrualni ciklus

by | 1 srpnja, 2021
hormoni, probava, menstrualni ciklus, problemi s probavom i crijevima

Hormoni uvelike utječu na cjelokupno zdravlje, proces u vašem tijelu i na to kako se osjećate. Hormonalna neravnoteža u organizmu može dovesti do mnogih neželjenih posljedica poput pospanosti, depresivnosti, nadutosti… To se posebice događa ženama jer njihovo tijelo tijekom cijelog života prolazi kroz određene promjene – od puberteta, trudnoće, menstrualnog ciklusa, menopauze, zdravstvenih i ginekoloških problema… Na sve to velikim dijelom utječu i hormoni.

Vjerojatno ste primijetili da ste prije menstruacije naduti i napuhnuti. Glavni krivac za to je progesteron. U ovo vrijeme menstrualnog ciklusa usporava se prijenos hrane u crijevima pa upravo to dovodi do nadutosti i zatvora – kaže Shilpa Ravella, dr. med. Ovaj problem može napraviti i manjak estrogena pa je moguće da se u to vrijeme mnoge žene bore i s proljevom. Estrogen će uzrokovati grčeve u probavnom traktu, zato je itekako važno da se u vrijeme puno krećete i jedete hranu bogatu vlaknima te vježbate. Mnoge vaginalne upale često su povezane upravo s manjkom estrogena, pogotovo ako su jako česte. Međutim, ako vam ove tegobe onemogućuju normalan život, svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom.

Pročitajte: Kakav je to normalan menstrualni ciklus i kako prepoznati abnormalnosti kod menstruacije?

Hormoni su povezani s probavom te izravno utječu na menstrualni ciklus

Povremeni zatvor u crijevima je u redu, ali kroničan zatvor može dovesti do ozbiljnih problema. Ti problemi mogu se vidjeti i na vašoj koži – primjerice, estrogen može dovesti i do čestih glavobolja, poremećaja kod menstruacije, ali i osipa te akni. Kad žena uđe u menopauzu, tada dolazi i do smanjenja razine ženskih hormona. Upravo to tada može potaknuti nadutost i zatvor te probleme s probavom i crijevima. Kao što smo već i spomenuli, i ove simptome možete liječiti i prepoznati te kontrolirati – cjelovita prehrana, svježe povrće, redovita tjelovježba od velike su važnosti. Time ćete pokrenuti želučanu pokretljivost.

Osim toga, važno je konzumiranje hrane bogate probioticima koji će pomoći vašem tijelu da bolje i lakše metabolizira i preradi hranu, a sve to će ujedno i poboljšati vaša crijeva i hormonsku ravnotežu. Crijevna flora je ključna jer u njoj žive dobre bakterije te pridonose probavi hrane. Kad je crijevna flora narušena, to automatski povlači i razne upale te dolazi do nadutosti, proljeva, žgaravice… Ovo posebice na dodatan način mijenja i hormonalno stanje žene za vrijeme svake faze menstrualnog ciklusa.

Pročitajte: 4 savjeta za zdravija crijeva i probavni trakt

Foto: Maksym Azovtsev via Shutterstock