4 savjeta za zdravija crijeva i probavni trakt

by | 27 kolovoza, 2020

Uzimanje probiotika ujutro, na prazan želudac, jednostavan je način za optimizaciju njegove učinkovitosti. Popijte ga uz čašu mlake vode, a tijekom dana hidratizirajte se i uz obroke…

Prvih desetaka minuta od buđenja važno je za postizanje zdrave jutarnje rutine, što posebno može pogodovati crijevima i njihovom radu veći dio dana. Dijetetičari su, u moru savjeta koji se daju, saželi najzdraviju rutinu u četiri koraka.

Pijte vodu

Umjesto da ujutro posegnete za mobitelom, posegnite za čašom vode. Prema dijetetičarki Jess Cording, odgovarajuća hidratacija pomaže u održavanju kretanja hrane kroz probavni trakt. Drugim riječima, tako se može spriječiti zatvor. Voda sobne temperature, pokazalo se, ubrzava probavu.

Za održavanje optimalne razine hidratacije tijekom dana, Cording preporučuje ispijanje čaše vode uz svaki obrok i jednu čašu između obroka.

Probiotici

Dodaci probiotika mogu vam pomoći u upravljanju nadimanjem, nelagodi u želucu i probavi. Uzimanje ujutro s tom prvom čašom vode jednostavan je način da podržite i održite zdravlje crijeva, za koje znamo da je važno za naše raspoloženje, probavu i imunitet, kako kaže dijetetičarka Maggie Michalczyk.

Jedno istraživanje pokazalo je da je veća vjerojatnost da će probiotici biti učinkovitiji ako ih uzmete na prazan želudac ili ako ih uzmete neposredno prije jela nego ako ih uzmete poslije.

Upravljajte stresom

Zbog povezanosti crijeva i mozga, stres može izravno utjecati na zdravlje crijeva i probavu.

“Ne zovu želudac nervoznim uzalud”, kaže Cording. Ujutro zapišite popis obaveza tijekom dana i držite ga se. Uz to možete napisati i dnevnik zahvalnosti, meditacije, joge ili samo uzeti za sebe nekoliko minuta u tišini kako bi lakše upravljali svojim osjećajima.

“”Rješavanje hormona stresa može pomoći spriječiti pustoš uma i tijela, uključujući i probavni sustav”, kaže Cording.

Jedite puno vlakana

Vrijedni hranjivi sastojci imaju itekakvu ulogu kad je u pitanju održavanje zdrave razine šećera u krvi, osjećaja punoće i, naravno, poboljšanje probave. Dodavanje sedamm do 10 grama vlakana u doručak mora biti prioritet, kako kaže Cording. Namirnice s vlaknima nisu obrađene, poput bijelog kruha, a ako trebate inspiraciju, Cording savjetuje da napravite mješavinu povrća i jaja ili smoothie sa zelenjem, avokadom, pola smrznute banane i chia sjemenkama.

IZVOR: 24SATA.HR

Foto: Carolina HezaUnsplash