Ova je hrana neophodna za zdravlje vagine

by | 14 studenoga, 2020

Hrana utječe na cjelokupno zdravlje. Ne samo da vam daje energiju nego i obnavlja i ubrzava oporavak mišića nakon treninga. Još je impresivnija sposobnost određene hrane da podržava imunološki sustav tako da se možete boriti protiv bolesti i infekcija. Postoje čak i određene namirnice koje održavaju i vaše reproduktivne organe zdravima. Za žene je to posebno važno jer je rodnica osjetljivo područje, a jedan od ključnih načina održavanja zdrave rodnice jest prakticiranje zdrave prehrane.

Probiotici su neophodni za zdravlje vagine jer mogu spriječiti prekomjerno razmnožavanje štetnih bakterija u crijevima, što može potaknuti infekciju i druge komplikacije u rodnici. Zbog svega toga ginekologinja Carolyn Delucia iz VSPOT Intimate Health Spa otkrila je koja je hrana bogata probioticima, ali i koje druge namirnice podržavaju vaginalno zdravlje.

Zašto su probiotici toliko važni za zdravlje rodnice?

“Vagina sadrži mnoge vrste mikroorganizama poznatih kao vaginalni mikrobiom. Najzdraviji naš mikrobiom je vrsta bakterija lactobacillus. Lactobacilli djeluju kao prepreka infekciji sprječavajući da se organizmi koji uzrokuju bolesti prikače na površinu rodnice te proizvodnjom kemikalija poput mliječne kiseline koje inaktiviraju ili ubijaju druge organizme”, objašnjava Delucia i dodaje: “Promjene ili poremećaji mikrobioma mogu povećati rizik od infekcije mikroorganizmima koji uzrokuju bolesti.”

Da pojasnimo, laktobacili su dobra vrsta bakterija koje se prirodno javljaju u crijevima, rodnici, pa čak i u ustima. Ova se bakterija nalazi i u probioticima. Delucia kaže da probiotici – kao i prebiotici – djeluju kao sjajni mehanizmi za sprečavanje i, u nekim slučajevima, liječenje vaginalnih infekcija.

No, zapamtite, probiotici i prebiotici djeluju zajedno. Prebiotici su u osnovi vlakna koja ne možemo probaviti, kao što je objasnila Patricia Bannan.

Kako onda naša tijela točno koriste prebiotike? Prebiotike zapravo konzumiraju probiotici u crijevima. Drugim riječima, prebiotici stvaraju zdravo okruženje da bi dobre crijevne bakterije (probiotici) se razvile.

“Stoga jedenje hrane s visokim količinama probiotika može pomoći u održavanju pH rodnice”, dodaje Delucia.

Održavanje zdravog pH presudno je za zdravlje rodnice jer je narušavanje prirodnog, blago kiselog okoliša rodnice može učiniti osjetljivijom na uobičajene infekcije.

Fermentirana hrana posebno je bogata probioticima. Prema Deluciji, proces fermentacije potiče rast probiotika, pa je hrana poput kiselog kupusa odličan odabir. Još jedna vrsta hrane bogata probioticima je jogurt. Je li vam liječnik ikad naložio da jedete jogurt dok uzimate antibiotike? To je zato što antibiotici ubijaju i štetne bakterije koje uzrokuju infekciju, kao i dobre bakterije, pa povećanje unosa jogurta može pomoći da se te korisne bakterije brže obnove dok se vaše tijelo bori protiv infekcije.

Koja je hrana dobra za rodnicu i kako točno pomaže u borbi protiv infekcije?

Postoji nekoliko namirnica koje možete jesti ako se  borite protiv uobičajenih vaginalnih infekcija. Za početak, stručnjaci preporučuju izbjegavanje hrane bogate šećerom. Umjesto toga, kako biste zadovoljili želju za slatkim, jedite voće.

“Hrana koja ima puno vitamina C, poput jagoda, paprike i agruma, važna je za poboljšanje vašeg imunološkog sustava i borbu protiv infekcija”, kaže Delucia: “Svježe brusnice pune su antioksidanasa i kiselih spojeva, koji su snažni borci protiv infekcija koji pomažu bakterijama da se prilijepe na stjenku mjehura i pomažu u sprečavanju ponavljanje vaginalnih infekcija”.

Također kaže da je češnjak poznat po svojim antimikrobnim svojstvima te da “ako ga jedete sirovog može pomoći u borbi protiv vaginalne kandidoze”.

Postoje li posebni vitamini koji pomažu u održavanju zdrave rodnice?

“Vitamin A pridonosi zdravim zidovima rodnice i maternice i pomaže nam u stvaranju hormona koji su nam potrebni da bismo ostali aktivni”, kaže Delucia. Hrana bogata vitaminom A uključuje batat, buču i mango.

Koja hrana može povećati libido?

Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama djeluje na poticanje cirkulacije u tijelu. Delucia kaže da je to važno jer omogućuje povećani protok krvi u rodnici, što će u konačnici pojačati vaš libido. Zato, jedite hranu poput lososa, avokada i lanenog ulja. Magnezij je još jedan takav mineral koji može potaknuti cirkulaciju i poboljšati vaš spolni nagon.

“Špinat je bogat magnezijem, koji je mineral koji smanjuje upalu u krvnim žilama i povećava protok krvi”, kaže Delucia.

Osim toga, Cindy Barshop, osnivačica lječilišta VSPOT, kaže da je Kegelova vježba, uz jedenje prave hrane, jedna od najstarijih metoda za osiguravanje optimalnog zdravlja rodnice, kako piše Eat This, Not That.

IZVOR: INDEX.HR

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels