Kakav je to normalan menstrualni ciklus i kako prepoznati abnormalnosti kod menstruacije?

by | 22 veljače, 2021

Menstrualni ciklus predstavlja vremenski raspon između početka dviju menstruacija. Premda je menstruacija različita za svaku ženu, oduvijek se priča o normalno menstrualnom ciklusu.

O takvom smo ciklusu, koji traje između 28 i 32 dana, učili u školama te smo informacije o normalnom menstrualnom ciklusu iščitali u medijima te dobivali od stručnih osoba. No prema riječima genetičarke Amy Divaraniye, normalan menstrualan ciklus ne postoji. Netočno je da normalan menstrualni ciklus traje od 28 do 32 dana te da su žene na vrhuncu plodnosti u ranim i srednjim dvadesetima. Ona kaže kako su se, prije svega, promijenila vremena te način života žena, a to itekako utječe na njihov organizam i hormone.

Jasan primjer za to je i rast broja prosječne dobi u kojoj žena ostane trudna po prvi put. Godine 1970. prosječna dob iznosila je 21,4 godine, dok je u 2018. prosjek godina bio 26,9. Bitno je naglasiti da ta brojka i dalje raste. Osim toga, bez obzira na to pokušavaju li zatrudnjeti ili ne, većina žena može imati disbalans hormona, što može poremetiti njihov menstrualni ciklus. Hormoni nisu fizička stvar koju možemo nadgledati kao kad je u pitanju rast kose ili noktiju. Kada žene počnu pratiti stanje hormona, mogu vrlo lako shvatiti da se ne uklapaju u ovaj kalup koji je društvo smatralo normalnim.

“Žene moraju biti svjesne da to za njih ne mora biti “normalno”. Postoji toliko varijacija da nastojanje da se uklopite u neki od modela koji smatrate normalnim zapravo nema smisla”, napisala je dr. Dvaraniya za MindBodyGreen. Shvaćanje i osluškivanje vlastitog tijela te nadgledanje hormona iznimno su bitni za vaše zdravlje te otkrivanje istinskih abnormalnosti. Kako biste doznali je li sve u redu s vašim ciklusom i vašim hormonima, najbolje bi bilo voditi dnevnik ciklusa. No morate znati da je vođenje dnevnika puno više od pukog bilježenja datuma.

Uz datum trebate navesti simptome u PMS-u, obilnost menstruacije, trajanje menstruacije te je usporediti sa sljedećom. Tako ćete znati ako se pojave nekakva veća odstupanja te zbog istih potražiti pomoć stručne osobe. Ako primijetite zabrinjavajuće ili nepravilne obrasce, možete na vrijeme povesti računa o svojim hormonima unošenjem vitamin D, povrća te dovoljno vlakana, kao i bavljenjem fizičkom aktivnošću te javljanju svom ginekologu ili ginekologinji. Bitno je znati da ne postoje pravila niti brojke u koje se morate uklopiti. Svaka žena ima različit ciklus i različite hormone, a ako se vaš ciklus ne uklapa u te “savršene” mjere i ako je uredan i ujednačen, nemate razloga za brigu.

Foto: Sora Shimazaki/Pexels