Vježbanje i menstruacija – biste li trebali vježbati za vrijeme menstrualnih grčeva?

by | 10 prosinca, 2020

Menstruacija je posve prirodna pojava koja sa sobom može donijeti bolne i naporne posljedice mnogim ženama.

To su, prije svega, menstrualni grčevi i bol u donjem dijelu leđa. S takvim se bolovima svaka žena nosi drukčije. Nekima će olakšati lagane vježbe poput joge i pilatesa, nekome šetnja prirodom, dok će netko odabrati ostati u toplom krevetu. No što je s redovitim vježbanjem u trenucima kad se pojavi menstruacija? Treba li ih prilagoditi ili u potpunosti preskočiti? Znanost je potvrdila kako tijekom menstruacije, zahvaljujući hormonima, žene imaju puno više energije i snage. No to ne znači da time nestaju i bolovi koji se najčešće javlja u donjem dijelu leđa i trbuha, a koje aktiviramo za gotovo svakog treninga. (Pročitajte: Održivi brend izbacio predivne menstrualne gaćice za potrebe svih žena)

Iako je vrlo malo istraživanja koje povezuju treniranje i menstruaciju, ne postoje izvori koji kažu da ne trebate vježbati ako ste u bolovima. Znanstvena istraživanja provedena na 14.000 žena Sveučilišta St. Marry’s, pokazala su kako 78 % žena smatra da im je vježbanje za vrijeme menstruacije smanjilo razinu boli. Iako se istraživanje nije usredotočilo na razlog smanjenja bolova i drugih menstrualnih simptoma, ono je pokazalo da su blage i umjerene vježbe najbolje za to. Isto tako, istraživanje nije obuhvatilo vrste treninga, no stručnjaci ne preporučuju intenzivno vježbanje, poput brzog i dugog trčanja, dizanja utega ili HIIT treninga. (Pročitajte: Ovaj HIIT trening za sobni bicikl ubrzat će vam puls i pomoći isklesati mišiće)

Ono s čim će se svaka stručna osoba složiti jest činjenica da svaka žena menstruaciju doživljava drugačije te da se sa simptomima sve nosimo na različite načine. Izbjegavajte preintenzivne vježbe, no nemojte odustati od zahtjevnijeg treninga ako osjetite da vam to odgovara. Isto tako, nemojte se osjećati loše ako tijekom mjesečnice u potpunosti izbjegnete fizičku aktivnost zbog bolova i drugih menstrualnih simptoma.

Foto: Polina Zimmerman/Pexels