Kako se pravilno brinuti o sebi tijekom svake faze menstrualnog ciklusa?

by | 1 svibnja, 2021
žena, menstrualni ciklus

Menstrualni ciklus ne obuhvaća samo vrijeme mjesečnice. On se sastoji od četiri različite faze: menstruacija, folikularna faza, ovulacija i luteinska faza. Svaka faza doživljava različite promjene. Upravo o tome govori i Berrion Berry, edukatorica  za menstrualno zdravlje koja ističe da svaku fazu treba sagledati u rasponu od tjedan dana. Dva tjedna prevladava visoka razina energije (folikularna i ovulacija) i dva tjedna razina niske energije (luteinska i menstruacija). To je važno za razumijevanje cjelokupnog ciklusa i svjesnosti o onome što vaše tijelo treba u kojoj fazi ciklusa.

Kako se brinuti o sebi tijekom svake faze menstrualnog ciklusa?

Vrijeme menstruacije

Prva faza menstrualnog ciklusa dovodi do pada razine progesterona pa se zbog toga možete osjećati umorno. Dr. Sherry Ross savjetuje da u ovoj fazi nahranite vaše tijelo s puno vode i hranom bogatom hranjivim tvarima što će pomoći u održanju stabilne razine energije i šećera. Vježbanje je također preporučljivo, ali svakako usporite i usredotočite se na aktivnosti manjeg intenziteta. (Pročitajte: Kakav je to normalan menstrualni ciklus i kako prepoznati abnormalnosti kod menstruacije?)

Vrijeme folikularne faze

Ovo je faza gdje se pojačava razina estrogena i progesterona i tako dolazi do porasta energije. U ovoj fazi možete bez problema raditi intenzivne treninge i treninge snage.

Ovulacija

Estrogen i progesteron nastavljaju rasti tijekom faze ovulacije, zbog čega ćete se osjećati dobro, energizirano i to će povećati vaš seksualni nagon. Ako ne pokušavate aktivno zatrudnjeti, ovo je vrijeme kada valja biti oprezan i koristiti zaštitu. Pokušajte u prehranu uvesti što više kelja, brokule, luka, češnjaka i rotkvice. (Pročitajte: Izostanak mjesečnice – kako znati je li riječ o stresu ili izostanku ovulacije?)

Luteinska faza

Poznata je kao PMS. Razine hormona estrogena i testosterona se smanjuju, dok se progesteron povećava kako bi se pripremio za sljedeće razdoblje. Ovo razdoblje donosi simptome poput anksioznosti, promjena raspoloženja, osjetljivost grudi, nadutosti, debljanja i povećanja apetita. Dr. Ross savjetuje uzimanje što više svježeg voća, povrća, nemasnih proteina. Hrana bogata kalcijem pomoći će kod ublažavanja grčeva, a naporne treninge zamijenite dugim šetnjama. (Pročitajte: Znate li koji sastojci potiču libido i ublažavaju PMS?)

Foto: Ava Sol/Unsplash