Ovo je najučinkovitiji trening koji možete raditi čak i kod kuće

Trening kojim postižete vrhunske rezultate

by | 27 travnja, 2021
vježbanje, vježba, trening

Sigurno ste čuli za HIIT – visoko intenzivni intervalni trening. Ovo je oblik vježbanja u kojem se izmjenjuju intervali visokog intenziteta s intervalima niskog intenziteta. To znači da kratko vrijeme vježbate najjače što možete, a zatim se kratko vrijeme oporavljate, to jest odmarate da bi mogli opet nastaviti s vježbom što jače i snažnije. Primjerice, ako trčite sprint 20 sekundi, tada imate 40 sekundi do jedne minute da se odmorite laganim trčanjem i nastavljate opet šprintom. Tijekom izvođenja treninga, srca radi na 80 do 95% procijenjenog maksimalnog broja otkucaja, a u trenutku odmora ili niskog intenziteta na 40 do 50 %.

Franci Cohen, M.S., osobna trenerica ističe kako su razdoblja odmora potrebna da bi se tijelo pripremilo i omogućilo da uistinu radi maksimalno tijekom intervala visokog intenziteta.

HIIT – trening kojim postižete vrhunske rezultate

Ovakva vrsta vježbe drastično smanjuje vrijeme treninga te povećava broj potrošenih kalorija i ubrzava metabolizam. Također, ove vježbe obično ne traju dugo – ne računajući zagrijavanje – to bi bilo otprilike 10 minuta. Ograničite HIIT na jedan ili dva treninga tjedno i pobrinite se da to uravnotežujete s puno laganih treninga. Vježbe birate prema sebi – a tu se računa i bicikliranje, hodanje, plivanje, trčanje… (Pročitajte: 7 trikova i savjeta za bolje i lakše trčanje po vani )

Pogledajte u nastavku neke od primjera HIIT vježbi. Hoćete li ih isprobati?

 

 

 

FOTO: Andrea Piacquadio/Pexels