Ove 4 vježbe su ultimativni boost za vaš metabolizam

by | 13 travnja, 2021
vježbe za metabolizam

Često čujemo kako netko ima brzi ili spori metabolizam, no što to doista znači? Prema službenoj definiciji, metabolizam je sveukupnost kemijskih reakcija u organizmu kojima se razgrađuju ili sintetiziraju složene molekule. U složenim molekulama se pohranjuje energija ili se ona pak razgradnjom oslobađa. Drugim riječima, metabolizam je sustav pomoću kojeg se hrana pretvara u energiju te se time omogućavaju osnovne životne funkcije organizma.

Čak i ako se ne krećemo, naše tijelo koristi kalorije kako bi jednostavno “živjelo” ili ih pak posprema kao masnoće, prema Medicinskoj školi Harvard. Dakle, imate li brži metabolizam, vaše će tijelo trošiti više kalorija u stanju mirovanja ili kretanja. Ako pak imate sporiji metabolizam, stvar je obrnuta i vjerujemo da biste ga rado ubrzali. No, kako to učiniti? Baš kao što se metabolizam može usporiti iz različitih razloga (godine, način života…), može se i ubrzati. Usprkos tome što postoje mnogi savjeti, metode, napici i prehrana koja će “pogurnuti” vaš metabolizam (a pravilna prehrana i dovoljan unos važnih nutrijenata i tekućine je prvo pravilo), najučinkovitiji način ipak je kretanje jer mišići su ti koji troše energiju čak i u stanju mirovanja.

S time na umu, bitno je znati da će svaki oblik kretanja pogodovati ubrzanju metabolizma, pa će tako već i šetnja parkom imati pozitivan učinak. Želite li ipak intenzivniji oblik vježbe, dobar izbor će biti HIIT treninzi koji kombiniraju vježbe s opterećenjem i kardio. U nastavku donosimo nekoliko vježbi koje će vam pomoći izgraditi mišiće i time ubrzati vaš metabolizam. (Pročitajte: Kako postići bolji tonus mišića nogu, upitali smo trenericu Suzanu Štimac)

4 treninga koji će ubrzati vaš metabolizam

30 minuta za mišiće

Za ovaj 30-minutni trening trebat će vam bučice (možete ih zamijeniti i s bočicama vode) te eventualno čvrsta stolica na koju ćete se osloniti (ako je nemate, i pod će biti dobar izbor).

HIIT u 10 minuta

Ovaj jednostavan i kratak HIIT trening dobro će vas zagrijati, a za njega vam nije potrebno ništa osim malo volje.

HIIT za trošenje kalorija

Nešto manje od 20 minuta bit će vam dovoljno za ovaj, nešto intenzivniji HIIT trening.

20 minuta kardio vježbi

Volite li kardio, ovaj 20-minutni trening je za vas.

(Pročitajte: Vježbajte kod kuće s “kraljicama fitnessa”, i to potpuno besplatno)

Foto: Ketut Subiyanto/Pexels