Kako postići bolji tonus mišića nogu, upitali smo trenericu Suzanu Štimac

by | 7 travnja, 2021
vježbe za noge

Nakon što smo od profesionalne trenerice dobili odgovore na pitanja kako ojačati core i skinuti višak masnih naslaga na trbuhu, red je došao na noge! Među najčešća pitanja vezana za ovaj dio tijela pripadaju i dva koja smo u prošlom tiskanom izdanju časopisa Ljepota&zdravlje postavili profesionalnoj trenerici Suzani Štimac, a sada njezine odgovore donosimo i u nastavku.

Treninzi Suzane Štimac vrlo su popularni u Zagrebu, i to ne samo zato što se odvijaju na krovu zgrade, s pogledom na grad. Suzana slovi kao beskompromisna trenerica koja za polaznike svojih treninga kroji kratke no veoma efikasne treninge. Koje nam je savjete dala za oblikovanje nogu, pročitajte u nastavku.

Kako postići bolji tonus mišića nogu?
Svakodnevnim treningom ili, kako ja to volim reći: “Kreni, kreni, kreni!” Bolji tonus mišića ne postiže se u dva tjedna, to je dugotrajan proces i morate si za to dati više vremena. Uz pravilnu prehranu, dovoljno sna, kombinaciju treninga snage, kardio treninga i istezanja, ako sad krenete, na ljeto možete očekivati rezultate. Treniranjem nogu najvećih mišićnih skupina trošimo više kalorija i, osim što ćemo dobiti bolji tonus mišića nogu, brinemo se za cjelokupno zdravlje tijela te radimo na stabilnosti cijelog tijela. Vježbi za noge ima puno i što ih više uključite, to će rezultati biti bolji. Puno skokova, izdržaja, iskoraka, različitih vrsta čučnjeva – samo su neke od vježbi koje su sastavni dio svakog treninga. Trening nogu je početak i kraj svakog treninga.

Može li trčanje doprinijeti tome da noge izgledaju “zategnutije”?
Bilo kakva fizička aktivnost doprinosi tome da nam noge izgledaju zategnutije. Osobno nisam neki pobornik trčanja radi čestih ozljeda, više preporučujem brzo hodanje ili, još bolje, planinarenje. Trčanjem ćete poboljšati tonus nogu ponajprije jer ono potiče cirkulaciju cijelog tijela, ali takav učinak ima i hodanje bržeg tempa. Djeluje regenerativno na kožu i mišiće, jača kosti i pozitivno djeluje na kapacitet pluća te na imunitet. Hodanje je odlična aktivnost za uvesti u svoj lifestyle. Uz minimalne napore, dobit ćete željeni rezultat ako dnevno izdvojite 45 minuta do sat vremena. Hodajte jer to je dobro za vaše zdravlje!

Suzana Štimac

Suzana Štimac

3 top vježbe za noge

ČUČANJ
Ovu vježbu svi smo radili još u osnovnoj školi, a preporučuje se i u kasnijim, pa i poznim godinama. Za čučanj je najbitnije da pete ne podižete od poda i da stražnjicom idete unatrag, kao da sjedate na nisku stolicu. Stražnjica treba ići malo ispod razine koljena i u toj pozi trebate se zadržati koju sekundu, pa se onda ispraviti. Ovu vježbu možete raditi pomoću utega ili bez njih.

ISKORAK – ČUČANJ U STRANU
Vježba se radi tako da se stoji paralelno. Jednom nogom iskoračite u stranu i savijete je u koljenu, tako da vam stražnjica bude u razini koljena, dok je druga noga na početnome mjestu potpuno ispravljena (izgleda kao da je u dijagonali), a potom se vratite u početni stav. Ovu vježbu trebate raditi naizmjenično jednom pa drugom nogom i bilo bi dobro da koristite neko opterećenje.

ISKORAK SA ZAMJENOM U SKOKU
Ova vježba je za malo naprednije vježbače. Prilično je teška, ali je i zabavna. Stojite u paralelnom stavu, a jednom nogom iskoračite prema naprijed tako da su vam svuda kutevi od 90 stupnjeva. Potom iz tog položaja poskočite uvis i napravite zamjenu tako da vam ona noga koja je bila naprijed sada bude odostraga, i obrnuto. Odatle se vratite u početni stav.

Suzana Štimac

Foto: Privatna arhiva