Zašto PMS s godinama postaje sve duži i intenzivniji te kako ga možemo držati pod kontrolom?

by | 4 kolovoza, 2020

Mnoge žene iskuse predmenstrualne simptome kao što su intenzivna bol u grudima, nadutost i promjene u raspoloženjima.

Ovi simptomi se, uz bolove u donjem dijelu leđa i na predjelu jajnika, intenziviraju što smo bliže mjesečnici i s njom odlaze. Naravno, postoje određena zdravstvena stanja kao što je endometrioza, kad PMS ima sve navedene simptome plus mučnine i nesnosne bolove. No oko 90 % žena na svijetu osjeća barem neki simptom, dok njih 20 do 40 % osjeti ozbiljne znakove PMS-a. Kako starimo, tako nam se mijenjaju hormoni i PMS može postati još intenzivniji i dugotrajniji nego u mlađim danima, bolovi mogu postati jači i 2/3 mjeseca se osjećamo “nesposobno”.

Zašto je to tako?

Hormonalne promjene
Ako se približavate menopauzi, razina hormona može biti odgovorna za sve izraženije simptome. Istraživanja pokazuju da žene koje pate od jakog PMS-a u mlađoj dobi, imaju teži prelazak u menopauzu kasnije u životu. Bilo kakve hormonalne promjene u tijelu mogu nam potpuno promijeniti PMS, pa i dovesti do glavobolja, jako lošeg raspoloženja i konstantnih bolova.

Ako niste blizu menopauzi, onda je jako važno popričati s liječnikom jer drugi problemi mogu biti posrijedi. Policistični jajnici, endometrioza i razna ginekološka stanja mogu utjecati na promjenu razine hormona u tijelu, pa je vrlo važno obaviti pregled.

Također, PMS može pogoršati postojeće zdravstvene probleme, pa ako imate neki od narednih simptoma, veća je šansa da ćete imati i jači PMS:

Depresija ili anksioznost
Psihički problemi itekako se mogu pogoršati tijekom PMS-a i mjesečnice s obzirom na veliku promjenu koja se događa u organizmu.

Sindrom iritabilnog crijeva
Grčevi i nadutost koji dolaze s ovom bolešću mogu biti još gori tijekom PMS-a.

Upala mjehura
Ako ste već iskusili upalu mjehura, znate koliko bolna može biti, a tijekom PMS-a može biti još gora.

Sindrom kroničnog umora
Neka istraživanja pokazuju da žene koje imaju ovaj sindrom češće puno obilnije krvare i imaju puno jači PMS od onih bez sindroma.

PMS VS. PMDD
U posljednjih nekoliko desetljeća, u upotrebi je još jedan pojam – PMDD, predmenstrualni disforični poremećaj koji je zapravo ozbiljan oblik PMS-a koji se pojavljuje kod 3-8 % žena.

PMDD ima ova karakteristike:
Predvidljivi, ciklični mjesečni uzorak, nemogućnost obavljanja dnevnih aktivnosti, ekstremna promjena raspoloženja od negativnosti do agresije, pa čak i depresija i anksioznost.

Ako sumnjate na PMDD, što prije se javite svom liječniku budući da može imati dugoročne posljedice.

Kako se nositi sa sve gorim simptomima?

PMS simptomi mogu biti doista frustrirajući, ali možemo ih koliko-toliko regulirati i dovesti pod kontrolu.

Fokusirajte se na hranu
Zdrava prehrana puna nutrijenata važna je svaki dan, a pogotovo prije i tijekom vaše mjesečnice. Uključite proteine, žitarice, razno voće i povrće, te proizvode s manjim udjelom masti. Također, bitno je jesti hranu bogatu kalcijem.

Izbjegavajte trigere
Vjerojatno žudite za čokoladom i kavom, alkoholom ili zasoljenom hranom, ali izbjegavajte ih jer mogu pogoršati vaše PMS simptome.

Reducirajte bol i upalne procese
Uzmite tabletu protiv bolova i nemojte se mučiti ako ne možete izdržati.

Vježbajte uz malo aktivnosti
Iako vjerojatno nemate volje za vježbanjem, lagana šetnja, vožnja biciklom ili plivanje može doprinijeti smanjenju simptoma PMS-a.

Foto: Unsplash