Znate li koji sastojci potiču libido i ublažavaju PMS?

by | 18 rujna, 2020

Već znamo da hrana i ono što ona sadrži uvelike utječe na naš organizam, pa tako i na simptome PMS-a i libido.

Nedostatak određenih nutrijenata može nam stvoriti velike zdravstvene probleme, pa je ono što svakako trebate prioretizirati – prehrana. U nastavku pročitajte koji moćni sastojci ublažavaju simptome PMS-a, potiču libido i pozitivno utječu na seksualni život.

Magnezij
Ovaj mineral opušta mišiće i sprječava pojavu grčeva. Osim toga, uravnotežuje razinu hormona inzulina, što pozitivno djeluje i protiv sindroma policističnih jajnika. Unosite magnezij u organizam u količini od oko 320 mg dnevno, najbolje u obliku badema, sjemenki lana i mahunarki.

Vitamin D
Niska razina ovog vitamina povezuje se s pojavom gljivičnih infekcija, upalom urinarnog trakta i bakterijskim vaginozama. Vitamin D potiče produkciju antimikrobnih proteina katelicidina. Liječnici integrativne medicine preporučuju i do 2.000 IU ovog vitamina dnevno (službeno preporučena dnevna doza je 400 IU), bilo u obliku suplementa, ili putem prehrane bogate lososom i mliječnim proizvodima obogaćenim vitaminom D. Savjetujte se sa svojim liječnikom u vezi količine koju bi trebali uzimati s obzirom na vaše zdravstveno stanje.

Zlatna maca
Dostupna u obliku praha, ova adaptogena biljka sadrži kombinaciju kalcija, magnezija i vitamina C, učinkovitih u balansiranju hormona stresa (koji su poznati po tome što, kada su u disbalansu, uništavaju libido). Kako da unesete ovaj prirodni suplement? Dodajte žličicu zlatne mace u svoj jutarnji smootie ili je umješajte u muesli.

Vlakna
Kad se spomenu vlakna, prva asocijacija je zdravlje probavnog sustava. Ali ovaj makronutrijent pomaže u uklanjanju suvišnog estrogena iz organizma, a to smanjuje simptome PMS-a, pa je čak i preventiva pojavi mioma na maternici. Ako vašoj prehrani nedostaje vlakana, započnite s količinom od ½ šalice nasjeckanog zelenog lisnatog i glavičastog povrća, pa postupno povećavajte količinu do dvije šalice na dan. Na taj način, postupnim povećavanjem, spriječit ćete pojavu nadutosti do koje može doći ako vaš probavni sustav nije navikao na veću količinu sirovog povrća.

Foto: Rowan Cheswut / Unsplash