Ova vrsta stresa mogla bi čak i biti dobra za vaše zdravlje i mozak

by | 3 kolovoza, 2022
žena pije kavu

Stres je neizbježan i proživljavamo ga baš svi, na razne načine. Svi smo pod stresom i teško je u današnje doba pobjeći od takvih situacija. I dok svi pričaju o tome kako ga se osloboditi te što učiniti da si olakšamo, nova studija sada otkriva da bi određena vrsta stresa mogla biti i dobra.

Studija sa Sveučilišta u Georgiji otkrila je da su niske do umjerene razine stresa, poput nekih kakve prolazite na poslu, zapravo dobre i mogu potaknuti rad mozga. Cijelo istraživanje objavljeno je u Psychiatry Research i znanstvenici su otkrili da određene vrste stresa mogu pomoći ljudima da postanu psihički otporniji te da se lakše nose s budućim stresnim situacijama. Istraživanje je proučilo podatke 1200 mladih osoba koji su sami prijavljivali svoju percepciju razine stresa putem upitnika.

U njemu se su izjašnjavali o tome koliko često su bili uzrujani radi nekih stvari u proteklom mjesecu i koliko su često uvidjeli da se nisu sposobni nositi sa svim stvarima koje su morali učiniti. Sve to dovelo je do rezultata koji su pokazali da su niske do umjerene razine stresa psihološki korisne te da djeluju kao neka vrsta “cjepiva” protiv razvoja simptoma lošeg mentalnog zdravlja.

Pročitajte: Je li vaša koža pod stresom? Evo kako se nositi s problemom

Niska razina stresa donosi učinkovitost

Moglo bi se reći, ovo je studija koja pokazuje delikatnu ravnotežu između dovoljno stresa i previše stresa. Određena razina stresa može razviti mehanizme suočavanja koji tada omogućuju da postanete učinkovitiji, ali to su i situacije koje potiču na osobni rast. Nisu životno važne, ali su dovoljno važne da preispitate sebe i svoj pogled na svijet, ali i da se naučite lakše nositi sa stresnim situacijama. Primjeri koje ovdje možemo jesu oni poput pripreme za ispit, pripreme javnog izlaganja i slično. To su primjeri koji olakšavaju suočavanje s budućnošću.

Za razliku od toga, kroničan stres nikako nije dobar i šteti vašem aspektu zdravlja i dobrobiti. To je stres kojeg su mnogi doživljeli tijekom pandemije COVID-a, stres koji donosi kriza troškova života ili situacije koje uključuju zlostavljanje.

Pročitajte: 10 stvari koje će izbaciti stres iz vašeg života, a možete ih prakticirati baš svi, svaki dan

Foto: iprogressman iStock/Getty Images Plus via Getty Images