Je li vaša koža pod stresom? Evo kako se nositi s problemom

Za čak 30% problema odgovoran je stres

by | 17 lipnja, 2022
stres i koža

Um i koža povezani su na više razina pa se nakupljeni stres vrlo lako može zrcaliti izvana. Možda ste primijetili da se akna pojavi tik prije nekog važnog događaja – upravo o tome pričamo.

Stres je u današnje doba neizbježan i ostavlja posljedice na našem fizičkom i psihičkom zdravlju ali i na izgledu. Smatra se da se do 30 posto problema s kožom može povezati sa psihološkim stresom. Bilo da je riječ o trenutačnom, akutnom stresu ili o nagomilanom, kroničnom stresu, on može vrlo nepovoljno djelovati na kožu.

Krivac za bore i akne

Kada ste pod stresom, tijelo proizvodi niz proupalnih kemikalija koje crpe vlagu iz kože, smanjuju kolagen te mogu doprinijeti stvaranju hiperpigmentacija, akni, ekcema, svrbeža, osipa… Jedan od najvećih krivaca je kortizol, hormon stresa, koji “rastapa” kolagenska vlakna i oštećuje zaštitnu barijeru kože, što uzrokuje suhoću i upale, potiče prekomjerno lučenje sebuma te pogoršava postojeće alergije i kožne tegobe.

Osim što hormoni stresa štetno djeluju na kolagen, ujedno i podižu razinu glukoze u krvi. Ako tome pridodamo jelovnik koji obiluje šećerima i visoko procesiranom hranom, u tijelu dolazi do procesa glikolizacije. Taj proces oštećuje vlakna elastina i kolagena zbog čega u ogledalu možemo svjedočiti preuranjenom nastanku bora i linija.

Za preuranjeno starenje možemo okriviti i povećani oksidativni stres jer su hormoni stresa odgovorni i za pojačanu aktivnost slobodnih radikala, molekula koje oštećuju stanice, odnosno ubrzavaju proces starenja kože na svim razinama.

Što nam je dakle činiti?

Svi se u životu nosimo s različitim izvorima stresa, bilo da je u pitanju posao, obiteljski problemi, bolest, posljedice pandemije… Kako biste se od njega zaštitili, prvo je potrebno naučiti prepoznati znakove i simptome stresa, a zatim poduzeti korake da smanjite njegove štetne učinke.

Prepoznajte simptome stresa
Za početak, možete si pomoći tako da naučite prepoznavati znakove stresa koje vam šalje vaše tijelo. Primjerice, kad ste pod pojačanim stresom, možda posežete za nezdravom hranom, loše spavate, osjećate mučninu, imate glavobolju, osjećate se umorno i iscrpljeno… Kad znate kako vaše tijelo reagira, pružite mu pomoć na sljedeće načine:

Obogatite jelovnik antioksidansima
Zdrava prehrana, bogata antioksidansima može doprinijeti zaštiti kože od stresom izazvanih slobodnih radikala. Od dodataka prehrani, važno je uzimati vitamin C, koji ublažava oštećenja kolagenskih i elastinskih vlakana te vitamine B-kompleksa i cink. Od biljnih preparata, za poništavanje negativnih učinaka stresa iskušajte rhodiolu, ashwagandhu ili ginseng.

Izdvojite vrijeme za opuštajuće rituale
Masaža, svjesno disanje, meditacija, joga i druge umirujuće metode mogu ublažiti negativne učinke stresa i pomoći da se lakše nosite s emocijama.

Budite aktivni
Vježbanje vam može pomoći u smanjenju razine hormona stresa i dati vam malo vremena da se odvojite od uzroka stresa. Odaberite bilo koju fizičku aktivnost koja vas veseli.

Uspostavite urednu higijenu spavanja
Koliko god zvučano nerealno, pokušajte svaku noć ići spavati u isto vrijeme. Osigurajte si kvalitetan i miran san od najmanje sedam-osam sati jer je beauty sleep ključan za zdravlje i ljepotu kože.

Pročitajte: Obratite pozornost na ove stresore koji utječu na vašu kožu

Foto: Daniel de la Hoz/iStock/Getty Images Plus