Ova vrsta gline smiruje lice, uklanja bore i bori se protiv akni

Sve u jednom proizvodu

by | 5 travnja, 2022

Jedan od najdugovječnijih sastojaka u skincare svijetu zasigurno je glina, koja pročišćava kožu i radi na blistavom tenu, a koristi se u brojnim proizvodima raznih brendova.

Glina je zapravo tip ljekovite zemlje koja izvlači toksine iz kože, veže na sebe organske molekule i masnoće, a bogata je mineralima kao što su cink, željezo i mangan, koji hrane našu kožu izvana i iznutra. Idealan je sastojak za kožu sklonu miteserima, aknama i prekomjerno lučenje sebuma, no postoje različite vrste gline i nisu sve jednako učinkovite za svaki problem koji imate na koži. Jedna od onih koje svakako vrijedi spomenuti jest kaolin glina, koja se redovito koristi u maskama, gelovima za čišćenje, pilinzima i raznim tretmanima.

Kaolin je idealan za sve tipove kože, a naziva se još i bijela ili kineska glina i glavni mu je sastojak mineral kaolinit, koji je u najčišćem obliku svijetlobijele boje. Danas se kaolin glina, pored kozmetike, zdravlja i ljepote, koristi za keramiku i papir i medicinski za smanjenje upala i liječenje unutarnjih čireva ili čira, posebno u probavnom traktu.

No kaolin glina ne postoji samo u bijeloj formi:

Bijela kaolin glina je najnježnija vrsta gline i većinom se koristi u kozmetičkim tretmanima. Glavni zadaci su joj njega i umirivanje kože lica te nježno čišćenje, pa je idealna za osjetljivu kožu.

Crvena kaolin glina ima anti-age učinak pa je dobra za tretiranje zrele kože. U usporedbi s bijelim kaolinom, ima jača upijajuća svojstva pa se preporučuje masnoj i mješovitoj koži, a manje suhoj i osjetljivoj. Poticanje cirkulacije i osvježavanje kože dodatne su koristi crvenog kaolina.

Ružičasta kaolin glina zapravo je kombinacija bijele i crvene. Iznimno je blaga pa je pogodna za suhi i normalan tip kože. Osim što hrani i njeguje, ružičasta glina poboljšava elastičnost kože i može ju se koristiti čak i na okoloočnom području za tretiranje podočnjaka.

Žuta kaolin glina je pomoć za kožne probleme kao što su psorijaza, ekcemi i dermatitis te koži vraća prirodni sjaj. Žute je boje zbog željezovog oksida i izrazito je glatke teksture.

Osim svih gore navedenih svojstava za čišćenje lica, kaolin glina genijalan je suputnik u borbi protiv akni- nečistoće koje uzrokuju akne uklanja ravno iz pora, na nježan način bez nadraživanja i isušivanja kože. Ako vam je koža sklona aknama, kaolin glina je izvrsna jer pomaže kod čišćenja kože, a da pritom na licu ne uzrokuje više iritacija, upala i crvenila.

Također, smanjuje fine linije i bore ako je dugotrajno koristite i ujednačava ten.

Foto: Prostock-Studio via Getty Images