Obratite pozornost na ove stresore koji utječu na vašu kožu

Ne možemo izbjeći sve vanjske faktore, no pojedine možemo osvijestiti

by | 22 rujna, 2021

Prije nego što uopće krenemo dalje, moramo naglasiti da je starenje, pojava borica i mrljica potpuno normalna pojava, čak i privilegija, te ne bi trebalo davati veliku težinu konceptu protiv starenja. No postoje čimbenici koji ubrzavaju te znakove i također nam “omogućuju” da se osjećamo umornije, opuštenije i upaljeno, a vrlo je važno reći da blistavost, sjaj i predivan ten nije rezerviran samo za mlađe osobe. Kako bi se održala kvalitetna barijera kože potrebno je pripaziti na rutinu koja nam odgovara, ali i na sljedeće faktore.

Obratite pozornost na ove stresore koji utječu na vašu kožu

Sunce

Stvarno više ne znamo koga bi ovo iznenadilo. Mala količina sunca je zdrava, uživanje u toplim zrakama daje vitamin D, no mnogi aktivni sastojci kože na sunce reagiraju tako da katkad mogu nanijeti puno više štete nego koristi. Osim linija i bora, opuštenih zbog pogoršanja elastina, tamnih mrlja i, a naravno, tu je i rizik od raka kože. Kako biste spriječili nepovoljan utjecaj sunca, osim SPF-a, dajte priliku elegantnom šeširu i sičnim štitnicima za sunčanje.

Dehidracija

Još jedna očita stavka koja se s razlogom stalno ponavlja. Zanemarivanje pravilnog hidriranja može uzrokovati niz zdravstvenih problema, ali to ćemo prije svega vidjeti na svojoj koži. Iako se nećemo odmah smežurati i umrijeti od žeđi, s vremenom će kronična dehidracija produbiti određene nepravilnosti, mrljice i učiniti je ljuskavijom, dok će naše fine linije postati izraženije. Kad je koža glatka i hidratizirana, zaštitna barijera je daleko manje propusna, čime naša koža postaje bistrija, otpornija i brani od zagađenja i nadražujućih tvari. Dakle, pijte najmanje dvije litre vode dnevno i jedite hranu bogatu vodom, poput krastavaca, lubenice i drugog voća i povrća.

Prerađeni šećer

Mi smo prvi koji će vam reći da se ne treba sustezati u malim guštima. Svi zaslužujemo slatku poslasticu s vremena na vrijeme. No prehrana bogata prerađenim šećerom zapravo ubrzava razvoj finih linija i postajemo skloniji upalama i infekcijama. Uzmite kolačić i popijte malo vina, ali nemojte to činiti svaki dan – pijte vodu prije i poslije!

Mirisi

Mnogi mirisi, uključujući one iz potpuno prirodnih, organskih eteričnih ulja, mogu biti jako iritantni za barijeru kože. Mogu uzrokovati kontaktni dermatitis, ekcem, fotoosjetljivost i opekline. Eterična ulja, osobito ako nisu razrijeđena, mogu biti izuzetno hlapljiva i ne preporučuju se izravni kontakt s kožom iz bilo kojeg razloga. Sintetički mirisi često su mnoštvo otrovnih sastojaka koji se smatraju sigurnim u malim količinama – međutim, kad koristimo mirisne proizvode puno puta dnevno, svaki dan, to ima akumulacijski učinak na našu kožnu barijeru koja može uzrokovati iritaciju.

 

Foto: Unsplash