Sve što trebate znati o glavoboljama

by | 19 lipnja, 2013

Promjena vremena, prehrana i menstrualni ciklus mogu utjecati na glavobolje. Ako bolove imate svaki dan i oni vas ometaju u uobičajenim aktivnostima, posjetite liječnika.

Saznajte što možete napraviti kako biste spriječili glavobolje, kao i kada biste trebali potražiti stručnu pomoć. Što može biti okidač jakih migrena, a kada obična tableta nije dovoljna za prestanak bolova.

Vrste glavobolje

Stručnjaci tvrde da postoji čitav niz različitih glavobolja, a sve se one mogu podijeliti u nekoliko glavnih grupa. Tenzijske glavobolje mogu biti vezane uz stres, a donose napetost u mišićima lica i vrata, dok vaskularne glavobolje mogu uključiti migrene. Treća velika grupa glavobolja uključuje one koje uzrokuju drugi problemi sa zdravljem, poput infekcije sinusa ili tumora mozga.

Dobra i loša vijest o migrenama

Oko 20 posto ljudi pati od migrena, ali te bolne epizode nisu do kraja razjašnjenje. Prije su stručnjaci smatrali kako migrene mogu pojačati rizik od demencije i slabljenja kognitivnih sposobnosti.Ipak, istraživanje provedeno na uzorku od 40,000 žena nije pronašlo takvu vezu, a drugo istraživanje pokazalo je da migrene s aurom mogu doprinijeti srčanim i moždanim udarima kod žena.

Hormoni i menstruacija

Od 28 milijuna Amerikanaca koji pate od migrena, 70 posto su žene. Dok muškarci imaju relativno stabilne hormone, razina hormona kod žena varira tijekom ciklusa, što može potaknuti menstrualne ili predmenstrualne migrene i tenzijske glavobolje. Žene su genetski više predodređene za pojavu migrena.

Pazite na prehranu

Osobama koje pate od migrena pomaže izbjegavanje određene vrste hrane, uključujući zrele sireve, čokoladu, alkohol i marinirano meso. Drugi okidač migrene može biti preskakanje doručka ili ručka. Osobe koje su sklone migrenama trebale bi jesti u isto vrijeme svaki dan, kao i ne preskakati obroke.

Udar groma

Promjene vremena mogu biti okidač glavobolja kod nekih ljudi. Istraživanje provedeno na Sveučilištu “Cincinnati” pokazalo je kako je kod osoba koje pate od kroničnih glavobolja rizik da ih zaboli glava čak 31 posto veći na dan kada udari grom, i to u radijusu od 40 kilometara od njihovog doma.

San i stres

Manjak sna može voditi glavoboljama, ali i previše spavanja. Prekid uobičajenog obrasca spavanja može dovesti do pojave migrena.

Kada potražiti pomoć?

Iako uzimanje tableta koje se kupuju bez recepta može ukloniti bol, u nekim je slučajevima potrebno posjetiti liječnika.

Potražite stručnu pomoć ako glavobolja:

  • Ometa vaš posao i društveni život
  • Javlja se na dnevnoj bazi
  • Povezana je s fizičkom aktivnošću ili seksom
  • Praćena je zvonjenjem u uhu ili osjećajem slabosti (npr. u ruci), problemima s vidom ili drugim neurološkim simptomima
  • Toliko je jaka da uzimate tablete protiv bolova svaki dan.

Izvor: ordinacija.hr