Pet namirnica za doručak koje jačaju mozak

by | 7 prosinca, 2022
zobena kaša za doručak

Postoji toliko puno namirnica koje sadrže hranjive tvari za koje se zna da blagotvorno djeluju na mozak. Od orašastih plodova i sjemenki do ribe, voća i povrća, možete birati između mnoštva namirnica koje jačaju mozak. Kako biste maksimalno povećali utjecaj koji izbor hrane može imati na zdravlje vašeg mozga, najbolje je tijekom dana jesti raznoliku hranu koja jača mozak. Sve u svemu, ono što je najbitnije jest ne preskakati doručak, već ga jesti redovito svakog dana. Ako želite da to bude kvalitetan i hranjiv obrok, pogledajte naše preporuke u nastavku za namirnice koje potiču rad mozga i pomažu vam da ostanete usredotočeni i da lakše prebrodite svaki dan.

Doručak: Najvažniji obrok u danu

Ono što čini ovaj obrok tako važnim jest činjenica da nadopunjuje razinu energije o kojoj vaše tijelo ovisi da bi fizički i mentalno izdržali dan. S obzirom na količinu namirnica koje možete izabrati, nema razloga da preskočite ove namirnice koje su zdrave za mozak, posebno tijekom doručka.

Za bolji doručak koji jača vaš mozak, donosimo namirnice koje biste trebali jesti za produktivan, fokusiran dan.

Pročitajte: Ova zobena kaša preko noći postat će vaš najdraži doručak

Jaja

Poznata po svom sadržaju proteina i jednostavnosti pripreme, jaja su također izvor kolina, a neophodno je konzumirati odgovarajuće količine kolina za rad mozga. Vrlo jednostavna za pripremu, dostupna, a mogu se pripremiti uistinu na puno načina. Zasitna su, a kombinirati ih možete s integralnim tostom, povrćem, voćem – kombinacije su goleme.

Sjemenke lana

Zbog zdravih masnih kiselina koje sadrže, uključujući i omega-3 masne kiseline, sjemenke lana izvrsna su hrana za zdravo srce. Jednostavno dodajte mljevene ili mljevene sjemenke lana u svoju zobenu kašu, smoothie ili recept za domaće muffine.

Orasi

Orasi kao orašasti plod sadrže omega-3 masnoće i polifenolne spojeve koji potiču rad mozga. Ovi spojevi posjeduju antioksidativna i protuupalna svojstva koja blagotvorno djeluju na mozak. Istraživanja pokazuju da prehrana koja sadrži orahe može imati pozitivan učinak na pamćenje i učenje, može poboljšati spoznaju i smanjiti rizik od razvoja blagih kognitivnih oštećenja. Orasi se mogu umiješati u smoothie, dodati u zobene pahuljice ili žitarice, ili uklopiti u domaće palačinke ili kruh od banane.

Borovnice

Ova vrsta voća poznata je po visokoj hranjivoj vrijednosti. Iako je sve bobičasto voće izvor vlakana, vitamina i minerala, ono također sadrži antioksidanse poznate kao flavanoli. Svi antioksidansi štite stanice od oštećenja, a posebno ovaj spoj može imati učinke na jačanje mozga. Jedno istraživanje provedeno na odraslim sudionicima koji su jeli borovnice otkrilo je poboljšanje pamćenja i pažnje. Uživajte u borovnicama u smoothieju, zobenoj kaši ili žitaricama ili kao prilog jutarnjim jajima.

Sjemenke bundeve

Iako svi orašasti plodovi i sjemenke sadrže zdrave nezasićene masti, hranjive tvari koje se nalaze u sjemenkama bundeve također mogu biti korisne za mozak. Kao i mnoge druge namirnice na ovom popisu, sjemenke bundeve sadrže antioksidanse koji štite stanice tijela i mozga od oštećenja. Osim toga, ove sjemenke sadrže kolekciju minerala koji su također uključeni u zdravlje mozga.

Cink je hranjiva tvar koja se nalazi u sjemenkama bundeve koja se nalazi u visokoj koncentraciji u mozgu i uključena je u funkcioniranje stotina sustava i reakcija u tijelu, uključujući živčani sustav.

Zapravo, istraživanje sugerira da bi nedostatak cinka mogao biti povezan s nekim neurološkim stanjima i bolestima mozga. Dobrobiti sjemenki bundeve koje štite mozak možete uključiti u prehranu tako da ih dodate svojoj domaćoj granoli, prelijete parfe od jogurta ili ih umiješate u jutarnju zobenu kašu.

Pročitajte: Može li zdrava prehrana smanjiti rizik od demencije?

Foto: YelenaYemchuk iStock/Getty Images Plus via Getty Images