Nova studija potvrdila utječe li obilan doručak na mršavljenje ili ipak ne?

by | 12 listopada, 2022
doručak i mršavljenje

Svi znamo koliko je doručak bitan, to jest najbitniji obrok u danu kojeg nikako ne valja preskakati. Ipak, novija istraživanja sada su usredotočena na to koliko zapravo doručak može utjecati na gubitak težine.

Godinama se govorilo o tome da na pravilnu prehranu, ali i mršavljenje može utjecati obilan obrok – doručak kojeg pojedete na početku dana, a ostali obroci moraju biti manji.

Logika toga je razumljiva jer svaka stanica u našem organizmu slijedi isti 24-satni ciklus kao i mi. Cirkadijalni satovi nalaze se u cijelom organizmu i reguliraju dnevni ritam većine bioloških funkcija, uključujući i metabolizam.

Zbog tih metaboličkih ritmova znanstvenici su iznijeli mogućnost prema kojoj je način na koji procesuiramo obroke različit u različito doba dana. Ovo područje istraživanja naziva se “kronoprehrana” i ima velik potencijal kada je posrijedi doprinos poboljšanju zdravlja ljudi. Dvije studije iz 2013. upućivale su na to da unos većeg broja kalorija u jutarnjim satima i konzumacija manje količine kalorija navečer pomaže ljudima da smršave.

Pročitajte: Je li zeleni čaj doista dobar za mršavljenje? Evo što kaže znanost

Koliko doručak utječe na mršavljenje?

No najnovija velika studija otkriva da, premda relativna količina hrane koju pojedemo za doručak i večeru utječe na apetit pojedinca, ona nema utjecaja na metabolizam niti na gubitak težine.

Tim istraživača sa Sveučilišta u Aberdeenu i Surreyu proveo je kontroliranu studiju na zdravim ljudima s prekomjernom težinom. Cilj je bio istražiti povezanost između količine hrane koja se pojede za doručak i večeru i njezina učinka na osjećaj gladi.

Sudionici su bili podvrgnuti dvama režimima prehrane. Svaki je trajao četiri tjedna – obilan doručak i količinski manja večera, odnosno manje obilan doručak i obilna večera. Ručak je cijelo vrijeme studije bio isti.

Znanstvenici su od početka sve nadzirali, prateći metabolizam sudionika studije i koliko su kalorija sagorjeli. Predvidjeli su da bi obilan doručak i količinski skromnija večera mogli povećati sagorijevanje kalorija i gubitak težine.

Ipak, rezultati istraživanja ukazuju na to da način na koji naše tijelo obrađuje kalorije ujutro u odnosu na večer ne utječe na gubitak težine onako kako su ranije pokazivale druge studije.

Kronoprehrana je zanimljivo istraživačko područje i sve je više dokaza da raspored obroka može odigrati važnu ulogu u poboljšanju zdravlja mnogih ljudi. No, najnovije istraživanje upućuje na to da doba dana kada konzumirate najobilniji obrok nije toliko važno za “skidanje kilograma” kao što se prije mislilo.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Conversation, a proveli su ga Jonathan Johnston, profesor kronobiologije i integrativne fiziologije sa sveučilišta Surrey u suradnji s Alexom Johnstoneom i Peterom Morganom, znanstvenicima sa Sveučilišta u Aberdeenu.

Pročitajte: Ova zobena kaša preko noći postat će vaš najdraži doručak

Foto: Foxys_forest_manufacture iStock/Getty Images Plus via Getty Images