Je li zeleni čaj doista dobar za mršavljenje? Evo što kaže znanost

by | 5 listopada, 2020

Zeleni čaj smatra se jednim od najzdravijih toplih napitaka na svijetu. Prepun je antioksidanasa koji blagotvorno utječu na čovjekovo zdravlje.

U posljednjih desetak godina žene ga najviše povezuju s topljenjem masnih naslaga i skidanjem viška kilograma. No mnogi zaboravljaju da zeleni čaj pospješuje funkcije mozga, štiti od različitih vrsta tumora, snižava rizik od kardiovaskularnih bolesti te snižava rizik od dijabetese tipa dva.

Utjecaj zelenog čaja na kilograme i masne naslage

Velika je vjerojatnost da ćete na popisu sastojaka suplemenata za sagorijevanje masnih naslaga pronaći i zeleni čaj. Znanstveno je dokazano da upravo ovaj čaj smanjuje masnoće na tijelu te ubrzava metabolizam. U istraživanju u koje je bilo uključeno 12 zdravih muškaraca dokazano je da je sagorijevanje masti poraslo za 17 posto zbog konzumacije zelenog čaja. Nekoliko je studija pokazalo da konzumiranjem zelenog čaja dolazi do smanjenja masnoća u tijelu. Jedna od studija uključivala je 240 pretilih osoba, koje su kroz 12 tjedana provjeravali nasumično. Osobe su bile raspoređene u dvije grupe, od kojih je jedna konzumirala zeleni čaj, a druga ne. Rezultati su pokazali veliku razliku u smanjenju kilograma u korist osoba koje su konzumirale zeleni čaj. Iako velik broj istraživanja pokazuje vezu između zelenog čaja i skidanja kilograma, neki znanstvenici tvrde kako je potrebno još dokaza za to.

Druge dobrobiti zelenog čaja

Zeleni čaj u sebi sadrži mnoge aktivne biljne spojeve kojima duguje svoja ljekovita svojstva. Osim kofeina, koji se u zelenom čaju nalazi u puno manjoj mjeri nego u kavi ili crnom čaju, on u sebi sadrži i katehine, tanine, flavonoide te aminokiseline (L-teanin). Redovnim konzumiranjem zelenog čaja organizam dokazano štitite od upala te ubrzavate metabolizam i pospješujete rad mozga. Isto tako, zbog mnoštva antioksidativnih spojeva, zeleni čaj štiti stanice od oštećenja te sprječava pojavu kroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i raka te jača imunitet.

Foto: Sergey Norkov/Unsplash