Ova vrsta prehrane smanjuje rizik od apneje u snu, pokazala je studija

by | 26 veljače, 2024

Konzumiranje zdrave biljne hrane može smanjiti rizik od apneje u snu, poremećaja disanja koji može biti opasan po zdravlje, pokazalo je novo istraživanje.

Studija objavljena ovog tjedna u ERJ Open Research pokazala je da ljudi koji jedu zdravu biljnu prehranu koja je bogata povrćem, voćem, cjelovitim žitaricama i orašastim plodovima imaju manju vjerojatnost da će doživjeti opstruktivnu apneju za vrijeme spavanja (OSA).

Osobe s apnejom za vrijeme spavanja često glasno hrču i često se bude tijekom cijele noći zbog prekida u disanju. Osobe koje boluju od apneje u snu obično nisu svjesne simptoma koji se javljaju – hrkanje, teško disanje, gušenje, naglo buđenje. Čak i ako se probude, obično vrlo brzo ponovno utonu u san i ujutro se najčešće ne sjećaju tih epizoda.

Osim umora, apneja za vrijeme spavanja može povećati zdravstvene rizike poput visokog krvnog tlaka, moždanog udara, srčane bolesti, dijabetes tipa 2.

Povezanost biljne prehrane i apneje

Novim istraživanjem, čiji su rezultati objavljeni u časopisu ERJ Open Research, uočena je povezanost između stanja apneje i onoga što ljudi jedu.

U studiji je sudjelovalo 14.210 ispitanika u sklopu američkoga Nacionalnog istraživanja o zdravlju i prehrani, kojim su 24 sata praćene informacije o tome što sudionici studije konzumiraju.

Jedan od razloga zašto biljna prehrana, bogata povrćem, voćem, cjelovitim žitaricama i orašastim plodovima, može pozitivno utjecati na apneju za vrijeme spavanja je njezin utjecaj na upalu. “Ova hrana bogata je hranjivim tvarima, antioksidansima i protuupalnim spojevima, koji mogu pomoći u smanjenju upale, neutralizirati slobodne radikale koji uzrokuju štetu i naposljetku smanjiti oksidativni stres u tijelu”, objašnjava Dan Gartenberg, znanstvenik.

Nasuprot tome, nezdrava biljna prehrana s visokim udjelom rafiniranih ugljikohidrata, slatkim pićima te hranom s visokim udjelom šećera i soli može uzrokovati upalu u grlu. Prehrana s visokim udjelom šećera i soli također može poremetiti ravnotežu tekućine u tijelu.

Gartenberg kaže da to može dovesti do oticanja u mnogim dijelovima tijela, uključujući glavu i vrat, što može povećati vjerojatnost začepljenja dišnih putova tijekom spavanja, pogoršanja hrkanja i poteškoća s disanjem. Osim toga, izbor zdravije hrane može spriječiti jedan od najvećih čimbenika rizika za apneju u snu: pretilost, kako piše Healthline.

Apneja u snu u nekim se slučajevima liječi odgovarajućom dijetom i smanjenjem tjelesne težine, prestankom pušenja i smanjenjem konzumiranja alkohola, premda neki ljudi moraju koristiti poseban uređaj – CPAP da bi im dišni putovi ostali otvoreni. Ovaj uređaj održava kontinuirano pozitivan tlak u dišnim putovima i dok spavate u organizam vam kroz masku šalje zrak pod pritiskom.

Pročitajte: Ova vrsta stresa smatra se najštetnijom za zdravlje, pokazala je studija 

Foto: Prostock-Studio iStock/Getty Images Plus via Getty Images