Konzumiranje zdrave biljne hrane može smanjiti rizik od apneje u snu, poremećaja disanja koji može biti opasan po zdravlje, pokazalo je novo istraživanje.
Studija objavljena ovog tjedna u ERJ Open Research pokazala je da ljudi koji jedu zdravu biljnu prehranu koja je bogata povrćem, voćem, cjelovitim žitaricama i orašastim plodovima imaju manju vjerojatnost da će doživjeti opstruktivnu apneju za vrijeme spavanja (OSA).
Osobe s apnejom za vrijeme spavanja često glasno hrču i često se bude tijekom cijele noći zbog prekida u disanju. Osobe koje boluju od apneje u snu obično nisu svjesne simptoma koji se javljaju – hrkanje, teško disanje, gušenje, naglo buđenje. Čak i ako se probude, obično vrlo brzo ponovno utonu u san i ujutro se najčešće ne sjećaju tih epizoda.
Osim umora, apneja za vrijeme spavanja može povećati zdravstvene rizike poputvisokog krvnog tlaka,moždanog udara,srčane bolesti,dijabetes tipa 2.
Povezanost biljne prehrane i apneje
Novim istraživanjem, čiji su rezultati objavljeni u časopisu ERJ Open Research, uočena je povezanost između stanja apneje i onoga što ljudi jedu.
U studiji je sudjelovalo 14.210 ispitanika u sklopu američkoga Nacionalnog istraživanja o zdravlju i prehrani, kojim su 24 sata praćene informacije o tome što sudionici studije konzumiraju.
Jedan od razloga zašto biljna prehrana, bogata povrćem, voćem, cjelovitim žitaricama i orašastim plodovima, može pozitivno utjecati na apneju za vrijeme spavanja je njezin utjecaj na upalu.“Ova hrana bogata je hranjivim tvarima, antioksidansima i protuupalnim spojevima, koji mogu pomoći u smanjenju upale, neutralizirati slobodne radikale koji uzrokuju štetu i naposljetku smanjiti oksidativni stres u tijelu”, objašnjava Dan Gartenberg, znanstvenik.
Nasuprot tome, nezdrava biljna prehrana s visokim udjelom rafiniranih ugljikohidrata, slatkim pićima te hranom s visokim udjelom šećera i soli može uzrokovati upalu u grlu.Prehrana s visokim udjelom šećera i soli također može poremetiti ravnotežu tekućine u tijelu.
Gartenberg kaže da to može dovesti do oticanja u mnogim dijelovima tijela, uključujući glavu i vrat, što može povećati vjerojatnost začepljenja dišnih putova tijekom spavanja, pogoršanja hrkanja i poteškoća s disanjem.Osim toga, izbor zdravije hrane može spriječiti jedan od najvećih čimbenika rizika za apneju u snu: pretilost, kako piše Healthline.
Apneja u snu u nekim se slučajevima liječi odgovarajućom dijetom i smanjenjem tjelesne težine, prestankom pušenja i smanjenjem konzumiranja alkohola, premda neki ljudi moraju koristiti poseban uređaj – CPAP da bi im dišni putovi ostali otvoreni. Ovaj uređaj održava kontinuirano pozitivan tlak u dišnim putovima i dok spavate u organizam vam kroz masku šalje zrak pod pritiskom.