Novi tretman ledom mogao bi pomoći u liječenju raka dojke

by | 10 travnja, 2024

Nova tehnika koja zamrzava i uništava male kancerogene tumore mogla bi dati novu nadu ženama s rakom dojke koje se ne mogu operirati.

Krioablacija bi se mogla pokazati učinkovitom alternativom za pacijente koji nisu kandidati za operaciju, prema istraživačima.

Krioablacija koristi ultrazvuk ili kompjuteriziranu tomografiju (CT) za lociranje tumora. Male, igličaste sonde se zatim umeću u grudi kako bi se napravila ledena kugla oko tumora koja ubija stanice raka, prema liječnicima u Memorial Sloan Kettering Cancer centru u New Yorku, kako piše portal webmd.com.

Kod pacijenata s rakom dojke, hladnoća se pokazala učinkovitom u zamrzavanju i uništavanju malih, kancerogenih tumora u studiji predstavljenoj na godišnjem znanstvenom skupu Društva za intervencijsku radiologiju u Salt Lake Cityju.

U istraživanju je sudjelovalo 60 pacijenata koji nisu bili prikladni kandidati za operaciju ili su je odbili nakon konzultacija s kirurgom dojke. Razlozi su varirali, uključujući dob, srčane probleme, visoki krvni tlak ili trenutnu kemoterapiju zbog drugih vrsta raka.

Veličina tumora varirala je od 0,3 do 9 centimetara, s prosječnom veličinom od 2,5 centimetara. Kod tumora većih od 1,4 centimetra korišteno je više sondi. Šesnaest mjeseci nakon početka terapije, zabilježena je stopa recidiva od 10 %, kako je navedeno u istraživanju.

“Za pacijente s većim tumorima koji nisu kandidati za operaciju, ovaj pristup može pružiti učinkovitiju alternativu trenutačnim standardima skrbi”, izjavila je dr. Yolanda Bryce, interventni radiolog u Memorial Sloan Kettering Cancer Centru. “Kod tretmana samo zračenjem i hormonskom terapijom, recidivi su često neizbježni. Stoga je obećavajuće vidjeti stopu recidiva od samo 10 % u našem istraživanju.”

Također, rekla je da je najveći rizik postupka opeklina od zamrzivača kože, koja se može liječiti mašću za kožu i sredstvima za kontrolu boli.

A ovo bi mogao biti veliki put prema i nada ženama na putu prema njihovom liječenju.

Pročitajte: Sve o genetičkim BRCA testiranjima koji otkrivaju rizik od raka dojke govori nam stručnjakinja 

Foto: Pexels