Otkriven je novi lijek koji može zaustaviti razvoj agresivnog raka dojke

by | 12 veljače, 2024
lijek rak dojke

Znanstvenici u Australiji smatraju da su otkrili bolji način liječenja najsmrtonosnijeg i najagresivnijeg oblika raka dojke.

Za razliku od kemoterapije, novi pristup liječenju ubija i usporava rast samo kancerogenih stanica unutar tkiva dojke, a ne normalnih, zdravih.

Oralni lijek također cilja na metastatske lezije koje su se proširile drugdje u tijelu i pokazuju otpornost na kemoterapiju. Trostruko negativni rak dojke čini do 15 posto svih karcinoma dojke, a poznat je po relativno brzom rastu i širenju, čak i među mladim pacijenticama. Do danas nema dostupnih ciljanih lijekova za borbu protiv ovog oblika raka, ostavljajući pacijentima samo nekoliko širokih mogućnosti: intenzivnu kemoterapiju ili  imunoterapiju. Čak i tada, šanse da se rak vrati unutar pet godina su velike.

Ako se rak proširi na udaljena mjesta izvan lokaliziranog tkiva dojke, petogodišnja stopa preživljavanja može pasti s 91 posto na 12 posto.

Novi oblici liječenja očajnički su potrebni kako bi se spasili životi.

lijek rak dojke

“Ovo je uzbudljiv razvoj u borbi protiv trostruko negativnog raka dojke”, kaže stručnjakinja za rak dojke Theresa Hickey sa Sveučilišta u Adelaideu, koja je vodila eksperimente na novom oralnom lijeku.

Rezultati ove studije pokazuju da bi ovaj lijek mogao biti ključan za poboljšanje stope preživljavanja, a lijek je potrebno i dalje razvijati dok ga ne bude moguće primijeniti na ljudima, kako piše Science Alert.

Lijek o kojem je riječ zove se CDDD11-8, a prvobitno je razvijen za liječenje akutne mijeloične leukemije (AML).

Još je rano, ali na temelju ovog početnog dokaza, vjerujemo da bi inhibicija ovog proteina mogla dovesti do liječenja trostruko negativnog raka dojke i ovaj novi lijek treba dalje razvijati”, kaže Hickey.

Pročitajte: 3 divne žene ispričale su nam svoja iskustva s rakom dojke

Foto: Ridofranz iStock/Getty Images Plus via Getty Images