6 namirnica koje želite na svom jelovniku ako pokušavate smršavjeti

Zaboravite na brojenje kalorija

by | 16 veljače, 2024
hrana koja potiče mršavljanje

Drastično ograničavanje kalorija nije potrebno, a nije ni zdravo. Sigurniji i održiviji način mršavljenja jest uživanje u cjelovitoj, neprerađenoj, visokokvalitetnoj hrani. Ova hrana prirodno kontrolira vašu glad, ubrzava vaš metabolizam i potiče sagorijevanje masti.

Imate nekoliko kilograma viška i više se ni ne sjećate koliko ste puta bili na dijeti? Mjesečeva dijeta, Paleo dijeta, Atkinsonova, mesna, trodnevna, jušna… sve su vam redom poznate. Moguće je da ste pomoću nekih od njih i izgubili koji kilogram, ali nedugo potom, oni su se vratili. Zašto? Zato što takve dijete ne funkcioniraju.

Zaboravite na brojenje kalorija i rigorozne nutricionističke mjere. Želite li smanjiti broj kilograma i dugotrajno zadržati novi konfekcijski broj, potrebno je osmisliti održiv, zdrav i uravnotežen jelovnik kojeg ćete se moći i željeti dugo pridržavati.

Inspiraciju možete pronaći u mediteranskoj prehrani, koja već godinama slovi za najzdraviju na svijetu, a dodajte joj neke od ovih namirnica jer se nutricionisti slažu da su odličan dodatak održivom planu mršavljenja.

Pročitajte: Dijetalni recepti: dva jela do 300 kalorija koja nam ne mogu dosaditi

hrana koja potiče mršavljanje

Namirnice za održiv plan mršavljenja

Grahorice

Grahorice su izrazito zdrava skupina namirnica jer imaju visok udio proteina i vlakana – dvije hranjive tvari zbog kojih ćete se dugo osjećati sitima. Iako kod nekih ljudi mogu izazvati plinove i nadutost, nuspojave se mogu smanjiti ako se odgovarajuće pripreme. Nutricionisti savjetuju da ih prije kuhanja obavezno namočite.

Batat

Ne samo da je ukusan već je i bogat vlaknima i vitaminima. Sporo probavljivi ugljikohidrati u batatu ili slatkom krumpiru pomažu da se dulje osjećate sitima i daju vam dugotrajnu energiju, što ih čini fantastičnom hranom za svakoga tko pokušava smršavjeti.

Jaja

Jaja su bogata proteinima i zdravim masnoćama te vas mogu držati sitima satima. Mnogi su smanjili njihovu konzumaciju plašeći se da će povisiti razinu lošeg kolesterola, ali ova se skromna namirnica vraća u velikom stilu. Istraživanja su pokazala da jaja za doručak ili uz ručak mogu značajno pojačati gubitak težine.

zdrava dijeta

Jabuke

Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van, ali ujedno tjera i nagomilavanje viška kilograma. Ovo voće ima malo kalorija, no bogato je vlaknima, što ih čini savršenim međuobrokom kad osjetite želju za slatkim. Prirodni šećeri pružit će vam energiju, a vlakna pomoći da se osjećate sitima.

Kvinoja

Nutricionisti obožavaju ovu drevnu žitaricu zato što obiluje proteinima – sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina koje vaše tijelo treba. Osim toga, kvinoja je bogata vlaknima, što vam može pomoći da se osjećate duže sitima te poboljšati vašu probavu.

Zob

Zobena kaša odličan je izbor za doručak ili zdravi međuobrok jer je bogat izvor dijetalnih vlakana koja pomažu u probavi i mogu stabilizirati razinu glukoze u krvi.

Pročitajte: Ovo su najvažniji koraci za zdravo mršavljenje, prema stručnjaku

Foto: JLco – Julia Amaral, iStock/Getty Images Plus; Andrey Elkin, iStock/Getty Images Plus via Getty Images