Pet benefita prakticiranja jutarnje meditacije

Ako još niste, pokušajte!

by | 31 listopada, 2023
benefiti jutarnje meditacije

Općenito se smatra da je meditacija siguran način poboljšanja općeg blagostanja, a može pružiti niz dobrobiti za fizičko i mentalno zdravlje, a posebice ako je radite ujutro.

Ako želite dodati meditaciju svojoj rutini, ne postoji “loše” doba dana za to, ali dobrobiti jutarnje meditacije mogu biti privlačne (ako ne znate kako početi, naš vodič kroz meditaciju za početnike provjerite ovdje).

Koje je najbolje doba dana za meditaciju? Najbolje doba dana za meditaciju je ono doba dana koje odgovara vašem rasporedu i vašoj razini motivacije.

“Najbolje vrijeme za meditaciju je vrijeme kada se zapravo možete posvetiti tome”, kaže John Mathews, licencirani klinički socijalni radnik za Healthline.com.

“Uvriježeno mišljenje je da je jutro dobro vrijeme za to, a ako možete pronaći vremena ujutro, to je sjajno. Ali ako ne — svako vrijeme koje možete odvojiti za meditaciju je pravo vrijeme.”

U ubrzanom i zahtjevnom svijetu u kojem živimo, vrijeme posvećeno sebi postaje izuzetno važno. Jutro je često trenutak kada imate priliku postaviti ton za dan, povezati se sa sobom prije nego se suočite sa vanjskim zahtjevima i obavezama.

Meditacija, posebno ujutro, pruža priliku za stvaranje prostora unutar sebe, gdje možete pronaći mir i unutarnju ravnotežu.

Pročitajte: Pobjegnite od svakodnevice uz nizozemsku filozofiju opuštanja 

benefiti jutarnje meditacije

Dobrobiti jutarnje meditacije

Smanjenje stresa i poboljšanje emocionalnog zdravlja i mira

Jutarnja meditacija može biti iznimno učinkovita u smanjenju razine stresa. Fokusiranje na disanje i trenutnu prisutnost može smanjiti anksioznost i pomoći vam da bolje reagirate na izazove tijekom dana. Redovita praksa može razviti otpornost na stresne situacije, pružajući emocionalnu stabilnost i povećavajući osjećaj blagostanja.

Jutarnja meditacija može vam pomoći da upravljate osjećajima zabrinutosti, iščekivanja i tjeskobe u posebno stresnim danima.

Poboljšanje koncentracije i produktivnosti

Jutarnja meditacija može poslužiti kao izvrstan početak dana, omogućavajući vam da usmjerite um i postignete veću koncentraciju. Fokus na trenutak sadašnjosti pomaže vam da bolje upravljate svojim mislima, poboljšavajući sposobnost donošenja odluka i povećavajući produktivnost tijekom dana.

Podizanje samosvijesti i razvoj empatije

Meditacija vam omogućuje da se bolje povežete sa sobom i drugima. Kroz to iskustvo, možete postati svjesniji svojih emocija, reakcija i potreba, što rezultira većom empatijom prema sebi i drugima. Ova veća samosvijest vodi ka boljem razumijevanju vlastitih osjećaja i reakcija u odnosu na vanjski svijet.

Poboljšanje mentalnog zdravlja i kvalitete sna

Redovita jutarnja meditacija povezana je sa smanjenjem simptoma anksioznosti, depresije i poboljšanjem općeg mentalnog zdravlja. Opustiti um prije spavanja može rezultirati boljom kvalitetom sna.

Oslobađanje od stresa i smirivanje uma prije noćnog odmora često dovodi do dubljeg i kvalitetnijeg sna.

Fizičke dobrobiti i povećanje energetske ravnoteže

Iako se meditacija prvenstveno povezuje s mentalnim blagostanjem, istraživanja pokazuju da također može imati pozitivan utjecaj na fizičko zdravlje.

Redovita praksa može pomoći u smanjenju krvnog tlaka, jačanju imunološkog sustava i smanjenju boli. Također, duboko disanje i opuštanje tijela mogu doprinijeti općoj energetskoj ravnoteži.

Koliko dugo trebate meditirati?

Istraživanja o tome koliko dugo trebate meditirati da biste doživjeli dobrobiti ograničena su i mješovita.

Neki stručnjaci sugeriraju da su ponavljanje, kompetencija i dosljednost važniji od trajanja. Jedna studija iz 2018. pokazala je da je 13 minuta dnevno tijekom 8 tjedana bilo dovoljno da čak i početnici primijete pozitivne promjene.

Pročitajte: Samo šalica čaja dnevno dovoljna je spriječite rizik od jedne bolesti 

Foto: eldinhoid iStock / Getty Images Plus via Getty Images; Pexels