Dokazano je da mindfulness meditacija djeluje kao dobar alat za smanjenje tjeskobe

Istraživanje pokazuje dokaze o korištenju svjesnosti kao snažnog alata za mentalno zdravlje

by | 22 studenoga, 2022
mindfulness meditacija za smanjenje tjeskobe

Meditacija svjesnosti (mindfulness meditacija) – praksa koja uključuje svjesnost disanja – jednako je učinkovita u liječenju tjeskobe kao i uobičajeni antidepresiv, pokazuje novo istraživanje.

Kliničko ispitivanje, objavljeno u JAMA Psychiatry, prvo je te vrste koje uspoređuje učinkovitost smanjenja stresa temeljenog na svjesnosti za osobe s anksioznim poremećajima.

Istraživanje pridonosi rastućoj količini podataka koji pokazuju kako prakticiranje svjesnosti može biti snažan i učinkovit tretman za anksioznost.

“Naša studija pruža dokaze kliničarima, osiguravateljima i zdravstvenim sustavima da preporuče, uključe i daju naknadu za smanjenje stresa temeljeno na svjesnosti kao učinkovit tretman za anksiozne poremećaje jer meditaciju svjesnosti trenutno nadoknađuje vrlo malo pružatelja”, glavna autorica studije Elizabeth Hoge, dr. med., direktorica Programa istraživanja anksioznih poremećaja i izvanredna profesorica psihijatrije na Medicinskom centru Sveučilišta Georgetown, rekla je u priopćenju za javnost, a piše Health.com.

Nadalje, prakse temeljene na svjesnosti mogu biti pristupačnije nekim pacijentima i potencijalno mogu ljudima dati više mogućnosti liječenja.

Pročitajte: Tjeskoba i tuga kod žena sve je veća, pokazalo je novo istraživanje

Svjesnost smanjuje simptome anksioznosti s manje nuspojava

Iako je nova studija bila prvo kliničko ispitivanje koje izravno uspoređuje lijekove i svjesnost kao tretmane za anksiozne poremećaje, sve više istraživanja na tu temu u posljednjem desetljeću sugeriralo je da svjesnost i meditacija mogu pomoći u preoblikovanju odnosa osobe s anksioznošću na bolje.

Anksiozne poremećaje karakteriziraju uobičajene zabrinjavajuće misli o budućnosti – obično se vrte oko loših ishoda i nemogućnosti osobe da kontrolira veće aspekte svog života. Svjesnost, međutim, vraća ljude u sadašnjost – kroz dah i svjesnost tijela, zajedno s pokretnim meditacijama – kako bi pomogla boljoj regulaciji stresnog odgovora tijela na te buduće misli i promijenila način na koji se osoba odnosi prema tjeskobi, kako ističu stručnjaci.

Um i tijelo rade zajedno. Uz tjeskobu primjerice tjeskobne misli mogu potaknuti fiziološki odgovor, poput ubrzanog otkucaja srca ili disanja – što onda može potaknuti još veću tjeskobu.

No meditacijom ljudi mogu prakticirati ne dopustiti da ih misli nadvladaju i naučiti ih ostaviti po strani.

Pročitajte: Kratka meditacija za usporavanje intenzivnih misli i emocija

Foto: microgen iStock/Getty Images Plus via Getty Images