Tjeskoba i tuga kod žena sve je veća, pokazalo je novo istraživanje

Razina stresa i tuge među ženama na najvišoj je razini u posljednjih deset godina

by | 22 rujna, 2022
tužna i tjeskobna žena, mentalno zdravlje žene

Prema novom izvješću, razine stresa, tjeskobe, brige, tuge i ljutnje među ženama diljem svijeta na najvišoj su razini u posljednjih deset godina. U jednoj od najvećih studija o dobrobiti žena, analitička tvrtka Gallup i tvrtka za medicinsku tehnologiju Hologic udružile su se kako bi ispitale više od 66 000 žena u 122 zemlje diljem svijeta.

Autori studije otkrili su da je 43 % ispitanika reklo da je bilo zabrinuto u 2021., 41 % njih izjavilo je da osjeća stres, 32 % izjavilo je da osjeća tugu, a 26 % ljutnju.

U usporedbi s 2020., zabrinutost, stres i ljutnja među ženama porasli su za 3 %, dok je tuga porasla za 6 %, što su sve rekordne vrijednosti otkako je Hologic Global Women’s Health Index počeo pratiti emocionalno zdravlje prije deset godina.

Autori studije također su otkrili da se rodni jaz u emocionalnom zdravlju između muškaraca i žena povećao u posljednjih godinu dana budući da je 39% muškaraca izjavilo da osjeća zabrinutost, 39 % stres, 26 % tugu i 21 % ljutnju. Stručnjaci za mentalno zdravlje kažu da izvješće pokazuje kako su žene nesrazmjerno preuzele emocionalni teret pandemije budući da su se mnoge obitelji suočavale s nesigurnim poslom, nestabilnim smještajem i prekidima medicinskih usluga i usluga skrbi o djeci – piše news.yahoo.com.

Mnogi od tereta još uvijek nerazmjerno padaju na žene, osim što moraju raditi i imati višestruke uloge.

Pandemija je dovela do toga da su i muškarci i žene masovno napuštali posao, ali studije pokazuju da su se muškarci brže vraćali na radnu snagu.

Istraživanje Zaklade obitelji Kaiser iz 2021. također je pokazalo da su mnoge žene dale otkaz na poslu ili uzele neplaćeno bolovanje navodeći kao razlog zatvaranje škola ili vrtića. Zdravstveni stručnjaci kažu da su žene također neproporcionalno pogođene sve većim stopama nasilja u obitelji, koje se tijekom pandemije dodatno povećalo, a vjerojatno i nastavilo.

Ako ste stalno izloženi stresnim situacijama, vaš živčani sustav nema priliku da se smanji pa ste stalno u stanju borbe ili bijega, kako je istaknula dr. Sofia Noori, suosnivačica Konferencije o mentalnom zdravlju žena i klinička instruktorica na odjelu za psihijatriju Sveučilišta Yale.

Zdravstveni stručnjaci kažu da doživljavanje intenzivnog stresa tijekom dugog vremenskog razdoblja bez pristupa resursima za rješavanje tih stresora može dovesti do toksičnog ili kroničnog stresa. Studije pokazuju da je kronični stres povezan s drugim psihološkim i fizičkim stanjima kao što su hipertenzija, bolesti srca, pretilost, dijabetes, depresija i tjeskoba, prema Yale Medicine.

Pročitajte: Novo istraživanje pokazalo da je glazba važna za mentalno zdravlje kao i fitness

Foto: Ridofranz iStock/Getty Images Plus via Getty Images