Anamarija Pažin Morović: Top 5 eteričnih ulja protiv stresa i kako ih koristiti

by | 11 rujna, 2022
eterična ulja

Odavno je poznato da su čovjek i biljka bliski, no kad je aromaterapija u pitanju, ta povezanost dolazi još više do izražaja. Ako se pravilno ekstrahiraju iz biljke, tj. ako su visokokvaitetna, eterična ulja djeluju podržavajuće na čovjeka i njegovu psihofizičku ravnotežu. Udisanjem, mirisne esencije preko olfaktornog sustava dolaze do limbičkog dijela mozga koji je zadužen za emocije. Na taj način možemo djelovati pozitivno na raspoloženje. Kad je u pitanju stres, eterična ulja mogu itekako pomoći. Evo koja i evo kako!

Najbolja eterična ulja protiv stresa

Bergamot eterično ulje: Bergamot spada u jedno od “najantistresnijih” eteričnih ulja, izvrsno je kad smo obuzeti strahom i negativnim mislima, kreira lijepu atmosferu i priziva vedre misli, daje snagu i samopouzdanje. Odličan je ako imate neko javno izlaganje, ispit ili stresni sastanak. Tada neposredno prije događaja, inhalirajte iz maramice na koju ste nakapali oko pet kapi bergamota. Zatvorite na kratko oči i udišite miris iz maramice na način da duboko udahnete na nos i dugačko izdahnete na usta.

Ylang Ylang eterično ulje ima široki spektar primjene, ali ovdje ga koristimo zbog umirujućeg djelovanja, ono nam pomaže odagnati strah i vratiti izgubljeni mir. Najbolje ga je koristiti dok se opuštamo doma, u “kućnom wellnessu” ili pred spavanje. Odličan je protiv stresa koji smo nakupili tijekom dana. Nije za primjenu u uredu i tijekom dana dok smo aktivni jer nas može uspavati i usporiti, ali zato je jedno od najboljih eteričnih ulja za korištenje navečer, pred spavanje jer duboko umiruje. Ne preporučuje se za djecu i trudnice.

Litsea eterično ulje – divnog, citrusno – cvjetnog mirisa, izvrsno kod nesanice, lošeg raspoloženja jer pokreće dobro raspoloženje i uklanja stres, napetost i tjeskobu. Može se koristiti u svim varijantama, od difuzera do kupki i masaže.

Citrusi – mandarina, naranča, limeta, grejp, limun eterična ulja – citrusi svojom svježinom pokreću vedrinu, radost, lijepe misli, uklanjaju stres i strah te stvaraju lijepu atmosferu u prostoru. Prepoznatljivog su mirisa, omiljeni među svim ukusima i svakom dobi. Mogu se koristiti tijekom cijelog dana. Limun se posebno preporučuje u uredima i učionicama jer će potaknuti bolji fokus i pročistiti zrak u prostoru. Preporuka je koristiti u difuzerima u radnom i životnom prostoru.

Lavanda prava – eterično ulje – smiruje i opušta na svim razinama, daje osjećaj zaštite i sigurnosti, u difuzeru se odlično kombinira s citrusima. Slično poput ylang ylanga, nije za dnevnu uporabu jer lagano spušta tlak i može uspavati ali to ju čini izvrsnom za večernje sate, pogotovo ako patite od nesanice.

eterična ulja stres

Kratka vježba opuštanja uz eterična ulja

Jednostavan način korištenja navedenih ulja koji vas može duboko umiriti je sljedeći:

Na papirnatu maramicu kapnite jednu do dvije kapi eteričnog ulja po želji iz palete top 5 eteričnih ulja protiv stresa.

Zatvorite oči, maramicu prinesite licu, cca 5 cm i duboko udahnite na nos, izdahnite na usta, pa ponovite desetak puta. Zatim odložite ruke na krilo i osjetite dlanove. Cijeli fokus na nekoliko sekundi premjestite na dlanove. Po želji možete ponoviti cijeli postupak. Ovaj postupak umiruje, uklanja napetost, stres i strah te nam vraća fokus na sadašnji trenutak i energiju u tijelo.

Antistres savjet:

Jedno ili više od navedenih eteričnih ulja nosite uvijek u torbici ili neka vam bude pri ruci.

Kad osjetite strah i nemir, otvorite bočicu, zatvorite oči i nekoliko puta duboko udahnite iz bočice – duboki udah na nos, izdah na usta. Ponovite nekoliko puta dok ne osjetite da vas preplavljuje mir. Osim toga, možete jednu kapljicu ulja utrljati u prsnu kost.

Recepture protiv stresa i nesanice

Večernja mješavina za difuzer za bolji san

5 kapi organskog eteričnog ulja lavande ili ylang ylanga

5 kapi organskog eteričnog ulja litsea

10 kapi organskog eteričnog ulja mandarine ili slatke naranče

Ili jednostavno složite neku svoju omiljenu varijantu od gore navedenih eteričnih ulja. U difuzoru neka bude 15 do 25 kapi ukupno.

Antistres mješavina za ured ili radnu sobu

5 kapi organskog eteričnog ulja limuna

5 kapi organskog eteričnog ulja litsee

10 kapi organskog eteričnog ulja bergamota

Ili jednostavno složite neku svoju omiljenu varijantu od gore navedenih eteričnih ulja. U difuzoru neka bude 15 do 25 kapi ukupno.

Kupka protiv nesanice

200 g krupne morske soli

10 kapi organskog eteričnog ulja lavande

5 kapi organskog eteričnog ulja ylang ylanga ili litsee

5 kapi eteričnog ulja mandarine ili naranče

Po želji žlica maslinovog ulja za suhu kožu

Pomiješajte sastojke i dodajte u kadu napunjenu toplom vodom. Uživajte u toploj kupki neposredno prije spavanja. Opuštajte se, duboko dišite. Opuštajući učinak pojačat će šalica nezaslađenog čaja od lavande ili matičnjaka.

Pročitajte: Što je svjesna njega kože i kako je prakticirati?

 

Tekst: Anamarija Pažin Morović
Savjetnica za prirodnu ljepotu i osobni wellness
FB zajednica Holistička ljepota

Foto: Polina Lebed/iStock/Getty Images Plus, Pexels