Anamarija Pažin Morović: Što je svjesna njega kože i kako je prakticirati?

by | 28 kolovoza, 2022
holistička ljepota

Na ljepotu i zdravlje naše kože utječe puno više stvari od same kozmetike. Koža je naš najveći organ i kao takva zahtijeva poseban pristup, puno širi od “odabira kreme za određeni tip kože”.

Kad njegu kože shvatimo kao poseban, svjestan ritual, možemo očekivati puno bolje rezultate. Osim što ćete znati odabrati najbolje za sebe, vaša ljepota će zasjati i “iznutra”. Evo što podrazumijeva svjesna njega kože…

Što je svjesna njega kože i kako je prakticirati?

1. Kozmetiku birajte i nanosite svjesno, osjećajući sve što nanesete. Vrijeme koje posvećujete njezi kože neka bude u sadašnjem trenutku, prisutno. Kad se fokusiramo na to “kako se naša koža osjeća” pod određenim proizvodom, imat ćemo puno manje neželjenih reakcija na koži.

2. Informirajte se o sastavu kozmetike. Postoje besplatne beauty aplikacije koje mogu ukazati na štetne sastojke u kozmetici.

3. Svakako odaberite kozmetiku koja nije testirana na životinjama. U današnje vrijeme pojačane svijesti o ekologiji, zaštiti prirode i životinja te dostupnosti prirodne eco-friendly i pet-friendly kozmetike, besmisleno je podržavati brendove koji svoju kozmetiku testiraju na životinjama. Osim toga, kao i kod hrane, i kod kozmetike je važna energija i okruženje u kojoj se proizvodi nešto što svakodnevno konzumiramo, tj. nanosimo na svoje tijelo.

4. Odaberite “živu” kozmetiku koja je slična lipidima naše kože i našoj “živoj” vibraciji, na bazi cjelovitih, biljnih ulja. Hladno prešana ulja su proizvedena bez visokih temperatura i/ili samo mehaničkim postupcima putem kojih se sačuvaju svi korisni sastojci poput dobrih esencijalnih masnih kiselina i vitamina koji su bitni za zdravlje i ljepotu naše kože.

Pročitajte: Čišćenje lica na prirodan način

svjesna njega kože

5. Fokusirajte se na vlastitu, originalnu ljepotu umjesto na onu koja je kolektivno nametnuta kao “standard”. Prihvatite svoje nedostatke i naglasite prednosti. Nosite svoje lice i tijelo s ponosom. Mali nos i velike, pune usne ne pristaju svakoj fizionomiji lica, ali njegovana, blistava i zdrava koža te unutarnje zadovoljstvo koje sjaji prema van baš svakome lijepo stoji.

6. Uvedite samomasažu lica u svoje svakodnevne rituale i pratite napredak. Kao što masaža cijelog tijela otključava napete mišiće i uklanja stres, tako i masaža lica oslobađa ljepotu, svježinu i pokreće dobar osjećaj te dugoročnijom primjenom čini kožu njegovanom i mladolikom.

7. Okružite se ljudima koje volite, stvorite si okruženje u kojem je ugodno boraviti, a sami budite ljubazni i dobronamjerni. Osluškujte potrebe i poruke svoga tijela te djelujte u skladu s tim. Na našu ljepotu utječu i druge stvari poput emocija, spavanja, hidracije, hrane, okoline i ljudi s kojima smo okruženi, ali i našeg unutarnjeg zadovoljstva… Kad toga postanemo svjesni, lakše postavljamo granice te biramo za sebe dobro i podržavajuće kad god je to moguće.

Pročitajte: Sve o pomlađivanju na prirodne načine i u skladu s godinama

 

Tekst: Anamarija Pažin Morović
Savjetnica za prirodnu ljepotu i osobni wellness
FB zajednica Holistička ljepota

Foto: puhhha/iStock/Getty Images Plus