Anamarija Pažin Morović: Čišćenje lica na prirodan način

Nježno, nježnije čišćenje lica

by | 12 siječnja, 2022
Čišćenje lica na prirodan način

Kad je u pitanju čišćenje lica, uvijek sam za hladnoprešana ulja i pripadajuće čistilice. Znam da ovo nije jedini ispravni način, ali je način koji primjenjujem zajedno s velikim brojem svojih klijentica – a moja koža je zadovoljna tom primjenom i to pokazuje. Tako će i vaša koža pokazati kad je zadovoljna, mirna i hidrirana, a kad je “izvan sebe”. U drugom slučaju ukazuje na to da morate nešto mijenjati, a to može biti način čišćenja.

Čišćenje lica i pripravci odnosno proizvodi s kojima čistimo lice jednako su važni kao i odabir kreme jer se radi o rutini koju ponavljamo svakodnevno i to do dva puta na dan.

Za čišćenje lica: hladnoprešana biljna ulja, eterična ulja, hidrolati i proizvodi na njihovoj bazi, tonici bez alkohola, maramice za čišćenje bez mirisa i alkohola poželjno na bazi aloje, povremeni nježni pilinzi, prah neema i gline.

Zašto? Zato što su hladno prešana ulja slična lipidima naše kože, stvaraju zaštitni sloj koji štiti kožu od isušivanja, preranog starenja i štetnih vanjskih utjecaja. Eterična ulja imaju antimikrobno djelovanje te također sudjeluju u zaštiti i čišćenju kože.

Nisu za čišćenje lica: mineralna ulja, većina micelarnih vodica, rafinirana ulja i proizvodi na njihovoj bazi, proizvodi na bazi alkohola, antibakterijski gelovi i sapuni, grubi postupci i tretmani “ljuštenja” gornjeg sloja kože.

Zašto?
Zato što grubi postupci skidaju vanjski sloj kože koji ima zaštitnu funkciju te koža nakratko “zabljesne”, ali s vremenom počne zatezati i ubrzano starjeti.

Antibakterijski sapuni i pretjerano čišćenje uništavaju kiseli omotač kože koji predstavlja zaštitnu barijeru – tada koža postaje osjetljiva, sklona upalnim procesima, crvenilu.

Hidrolipidna barijera – čuva vlagu kože, a uništava se neodgovarajućim postupcima čišćenja, najčešće onima u dnevnoj rutini te koža počinje gubiti vlagu i pojačano lučiti masnoće. Mineralna i rafinirana ulja začepljuju pore i iscrpljuju kožu.

Anamarija Pažin Morović čišćenje lica

Recepture za čišćenje lica na prirodan način

Uljna čistilica za sve tipove kože:

100 ml hladno prešanog ulja suncokreta
30 kapi eteričnog ulja geranija

Postupak čišćenja: U mokru kožu lica utrljajte malu količinu čistilice masažom. Nakon što se stvori na licu emulzija vode i ulja, očistite ga blazinicom ili mokrim toplim ručnikom. Ponovite postupak dok koža ne bude potpuno čista.
Oprez kod umjetnih trepavica (NE!)

Želite li naučiti sve o pomlađivanju na prirodne načine i u skladu s godinama, tekst Anamarije Pažin Morović možete pronaći ovdje.

 

Tekst: Anamarija Pažin Morović, savjetnica za prirodnu ljepotu i osobni wellness (Studio Laurus Slow Spa), osnivačica Facebook zajednice Holistička ljepota

Foto: brizmaker, marilyna obje iStock/Getty Images Plus