Anamarija Pažin Morović: Sve o pomlađivanju na prirodne načine i u skladu s godinama

by | 8 studenoga, 2021
Sve o pomlađivanju na prirodne načine

Umjesto anti-age, više volim izraz pro-age ili smart beauty. Anti-age za mene predstavlja “protivljenje” starenju, zaustavljanje normalnih procesa, opiranje prirodi. Zapravo sam shvatila da svaka dob nosi svoje te da svakom novom godinom naše tijelo zahtijeva drukčiji pristup, više pažnje i osluškivanja potreba. Ne možemo se prema svome tijelu ponašati kao da ima 20 godina ako smo, na primjer, u 30-ima, 40-ima ili 50-ima. Ono s godinama traži drukčiju njegu, hranu, više “čitanja poruka” koje nam samo šalje.

Pro-age je za mene pomlađivanje (iako ne zvuči tako), tj. život u skladu sa svojim godinama jer tek tada možemo izvući svoju istinsku ljepotu na površinu. Kad kažem “smart beauty”, mislim zapravo na pametan odabir kozmetike, suplemenata za ljepotu, hrane pa čak i okruženja, ljudi, informacija i događaja s kojima želimo biti okruženi. Sve to utječe na naš izgled. Nekad najbolja kozmetika za nas ne mora uopće biti skupa, a ono što možda odgovara većini za nas može biti pogrešno.

Svaka žena u sebi nosi ljepotu, samo ona često zna biti zaboravljena i zatrpana nepotrebnim stvarima kao štu su loše navike, neuredna prehrana, pogrešna kozmetika ali i toksične misli i okruženje. Kada smo spremni osloboditi se svega suvišnog, naša ljepota se počne buditi, izlaziti na površinu i sjati na svim razinama.

Anamarija Pažin Morović

Pomlađivanje na prirodne načine

Kad je riječ o prirodnom pomlađivanju, na vlastitom iskustvu i kroz rad sa ženama isprobala sam svašta dok nisam došla do ključnih pet koraka:

Za živog čovjeka je “živa” kozmetika. Strukturi naše kože najviše odgovaraju biljna, hladno prešana ulja koja su bogata vitaminima, esencijalnim kiselinama. Fitosterolima. Osim toga, ona su slična lipidima naše kože, obnavljaju hidrolipidni omotač kože koji je najzaslužniji za čuvanje vlage kože. Dobro je u svoju dnevnu rutinu uvesti hladno prešana biljna ulja poput avokada, ulja ploda divlje ruže, suncokreta, noćurka, boražine. Ovo su ulja koja odgovaraju svim tipovima kože i najbolje ih je “utapkati“ na mokru kožu. Personalizirana kozmetika, kreme i emulzije bazirane na hladno prešanim uljima s dodatkom eteričnih ulja kao aktivnih sastavnica potaknut će kožu da da najbolje od sebe. Osim toga, našoj vibraciji, vibraciji živih bića više odgovara neprerađena, cjelovita kozmetika (kao i hrana) od one sintetske.

Kretanje je prirodno stanje čovjeka i utječe na našu ljepotu, zdravlje i vitalnost. Mi smo prirodna bića i kao takvi čeznemo za spajanjem s prirodom i to si nikako ne bi trebali uskratiti. Kad je o kretanju riječ, iskoristite svaku priliku za hodanje umjesto prijevoza, boravak u prirodi, sport, ples… Naše stanice tada se opskrbljuju kisikom i hranjivim tvarima, bolje se osjećamo i bolje izgledamo. Ako povežemo pomlađivanje i kretanje, onda bi svakako u dnevnu rutinu njege lica i tijela trebalo uvesti samomasažu, suho četkanje i gimnastiku ili jogu lica. Ni najbolja krema ne može popraviti slab tonus kože, zato je dobro pokrenuti mišiće lica i tijela.

Njega iznutra je bitna, ali i često zanemarena kada je riječ o revitalizaciji i pomlađivanju, no pravi rezultati dolaze tek nakon što koži pružimo i pravilnu njegu iznutra. Što se prehrane tiče, treba dati prednost sezonskim namirnicama koje nisu prerađene, čije podrijetlo znamo, cjelovitim žitaricama, unositi dovoljno kvalitetne tekućine, vode i biljnih, nezaslađenih čajeva. Također je dobro napraviti s vremena na vrijeme post od dodanih šećera, prirodnih i “neprirodnih“ jer šećer sam po sebi oslabljuje kolagen i vezivno tkivo, čini našu kožu umornom. Jednom godišnje, najbolje u proljeće dobro je napraviti veliki detoks program od 30-40 dana kako bi se “resetirali” i oslobodili svega što opterećuje naše zdravlje i ljepotu. Od suplemenata, općenito, kvalitetni ekstrakti na bazi preslice i silicija će potaknuti sintezu kolagena, prirodni sastojak iz algi astaksantin će djelovati kao dobar antioksidans, beta-karoten općenito isto, prirodni vitamini, najbolje odabrani personalizirano uz savjet i nadzor nutricionista.

Anamarija Pažin Morović

Opuštanje u svakodnevnoj rutini – u svome radu sa ženama moram priznati da nisam srela ženu u zrelijim godinama koja prekrasno izgleda a da je iznutra dugoročno nezadovoljna i pod kroničnim stresom. Opuštanje, iskreni optimizam i zadovoljstvo čine pravu ljepotu potpunom i zaokružuju je. Ponajprije je važno osloboditi se svega što narušava naš unutarnji mir, samopouzdanje, radost i unutarnje svjetlo. Bilo da je riječ o projektima, ljudima, sadržajima koje slušamo i gledamo…. Tada je dobro pronaći vrijeme za opuštanje, svakodnevno uvrstiti bar pola sata za ono što nam čini dobro i ono što nas inspirira. Jedna od moćnih stvari je meditacija kao i slične tehnike opuštanja, koje možete napraviti ujutro ili navečer.

Reći “zbogom” agresivnim tretmanima i grubim postupcima koji dugoročno stanjuju našu kožu, čine je osjetljivom na sunce i vanjske utjecaje. Isprobajte one prirodne na bazi raznobojnih glina, hidrolata, biljnih i eteričnih ulja. Na taj način potaknut ćete kožu da obavlja svoje prirodne funkcije, a ujedno se i dobro opustiti. Dobro je s vremena na vrijeme prepustiti se stručnjaku i počastiti se kojim programom pomlađivanja, no dugoročno za najbolje i najvidljivije rezultate, ipak je ključno ono što radimo doma, svaki dan u svojim dnevnim rutinama ljepote.

 

Tekst: Anamarija Pažin Morović, savjetnica za prirodnu ljepotu i osobni wellness (Studio Laurus Slow Spa), osnivačica Facebook zajednice Holistička ljepota

Foto: miniseries/iStock via Getty Images Plus, Mario Poje