Preskočite popodnevnu kavu, ova 3 eterična ulja dokazano pospješuju koncentraciju

by | 25 ožujka, 2021

Zasigurno ste čuli kako nekoliko kapljica lavandinog eteričnog ulja na jastuku može doprinijeti boljem i čvršćem snu. No to nije jedina stvar koju eterična ulja svojom snagom i čarolijom mogu napraviti.

Nije tajna da eterična ulja stoljećima pomaže čovjeku u očuvanju zdravlja, stoga vas ne treba čuditi činjenica da ista mogu pomoći i kad je u pitanju koncentracija, pamćenje te druge kognitivne sposobnosti. Određene vrste ulja stimuliraju mozak gotovo istoga trenutka, a to rezultira boljim fokusom pa čak i podizanjem raspoloženja. Stoga, ako se trebate fokusirati i ako u tom procesu želite izostaviti kavu ili druge napitke na koje se oslanjate kad je koncentracija u pitanju, znajte da možete prijeći na eterična ulja. U nastavku vam donosimo tri vrste koje dokazano pomažu boljem radu i učenju.

Eterično ulje ružmarina

Istraživanja iz 2016. godine pokazala su da su studenti, koji su koristili eterično ulje ružmarina za vrijeme učenja, imali bolje rezultate na ispitu. Njegov učinak poznat je već stoljećima te se koristi u svrhe poticanja koncentracije i boljeg pamćenja. Možete ga koristiti tako što ćete ga udisati, odnosno stavljati u difuzor, popiti s čajem ili nanijeti na kožu pomoću baznog ulja (primjerice kokosovog).

Eterično ulje lavande

Iako lavandu ljudi uglavnom povezuju s opuštanjem i spavanjem, japansko istraživanje pokazalo je kako je ovo eterično ulje odlično za poticanje koncentracije. Naime, ako ga udišete pod pauzom od posla, pokazalo se kako nastavak rada donosi veće rezultate. Znanstvenici su to povezali sa smanjenjem stresa zbog kojeg studenti često ne mogu odraditi zadatke i ispite nesmetano. Ulje je najbolje koristiti tako što ćete ga pomiješati s baznim uljem te ga namazati ispod nosa, na sljepoočnice ili ručne zglobove.

Eterično ulje paprene metvice

Istraživanja iz 2018. godine pokazala su da korištenje eteričnog ulja metvice pospješuje kognitivne sposobnosti. Primjerice, profesionalnim vozačima kamiona, pilotima te svim osobama koje se moraju duboko fokusirati na posao ovo će ulje biti od velike koristi. Istraživanja su pokazala da čaj od metvice nije toliko učinkovit koliko udisanje samog ulja. Ulje pomiješajte s baznim uljem, utrljajte na dlanove te ih položite na nos, odnosno usta i udahnite duboko pet puta.

Foto: Tara Winstead/Pexels

Tagovi: