A kojem zdravlju vi dajete prioritet na poslu – fizičkom ili mentalnom?

Istraživanja pokazuju da većina radnika daje prioritet tjelesnom nad mentalnim zdravljem

by | 31 svibnja, 2023
mentalno i fizičko zdravlje na poslu

Novo istraživanje pokazalo je da 70 posto Britanaca daje prioritet tjelesnom zdravlju nad mentalnim, posebno u radnom okruženju, a mnogi i dalje vjeruju da se fizičke bolesti shvaćaju ozbiljnije.

Istraživanje je pokazalo kako sedam od deset (70 posto) ispitanika otvoreno priznaje da veći naglasak stavlja na svoje fizičko stanje.

To je unatoč tome što 71 posto njih kaže da je razgovor o mentalnom zdravlju istaknutiji nego ikad.

Međutim, tri četvrtine (75 posto) vjeruje da se problemi s fizičkim zdravljem još uvijek shvaćaju ozbiljnije od problema s mentalnim zdravljem. Ovo razmišljanje ima posebnu povezanost s poslom. Polovica od 2000 ispitanika tvrdi da nikad nisu uzeli slobodan dan zbog svog mentalnog zdravlja, ali ukupna većina (73 posto) to je učinila zbog tjelesne bolesti.

Strah od osude, prema 44 posto ispitanika, glavni je razlog zašto ne uzmu slobodan dan za svoj um ili iskrenost prema šefu.

Trećina je mišljenja da njihov poslodavac ne bi razumio, dok ih 17 posto smatra kako bi njihov posao bio ugrožen da jesu, kako piše stylist.co.uk.

Pročitajte: Što je unutarnje dijete i kako ga upoznati? Doznajemo u razgovoru s proslavljenom psihologinjom

mentalno i fizičko zdravlje na poslu

Budući da se problemi s mentalnim zdravljem još uvijek često smatraju “tihim” bolestima, ne čudi da se velikom broju pojedinaca lakše obratiti za liječničku pomoć ako je bol opipljiva na tijelu.

Više od polovice (54 posto) kaže da zato što mogu osjetiti fizičku bol, misle da je to očiglednije od problema mentalnog zdravlja.

Daljnjih 72 posto kaže da je teško izmjeriti koliko su loši problemi mentalnog zdravlja u usporedbi s fizičkim bolestima, a 39 posto priznaje da ne žele zamarati stručnjake “mentalnim borbama” jer su fizički zdravstveni problemi hitniji.

Silvia Cordoba, trenerica, kaže kako ovo istraživanje potvrđuje da naši razgovori o mentalnom zdravlju još uvijek moraju proći dug put, osobito u poslovnom svijetu.

Razgovor o mentalnom zdravlju na radnome mjestu temelj je svega. Iako se počelo otvarati, još puno toga treba učiniti.

Da bismo dodatno potaknuli ovaj razgovor, moramo shvatiti da je mentalno zdravlje bitno za naše zdravlje kao i fizičko zdravlje – i da su neizbježno povezani.

Savjet za sve je da se otvorite i ne bježite od uspona i padova. Iako je lakše reći nego učiniti, pokušajte biti otvoreni i dopustiti drugima da vas čuju. Govoriti o sebi i nekim izazovima s kojima se možda suočavate normalno je i nema mjesta sramu. Svi prolazimo kroz izazove; to je samo ljudski.

Također, počnite prakticirati više šetnje, crtajte, kuhajte, radite ono što volite, a okušajte se i u mindfulnessu kao tehnici koja će vam pomoći da ostanete prisutni i svjesni trenutka u kojem se nalazite.

Pročitajte: Ova vrsta prehrane jedna je od najboljih za zdravlje srca, potvrdila je studija 

mentalno i fizičko zdravlje na poslu

Foto: Pexels