Je li terapija pisanjem novi trend za mentalno zdravlje?

by | 27 siječnja, 2023
terapija pisanjem, mentalno zdravlje

Mentalno zdravlje tema je kojom se bavimo sve više u protekle dvije godine. Postoje razni pristupi kojima možete poboljšati svoje mentalno zdravlje, a jedno od njih, po procjenama stručnjaka, ove će godine biti i terapija pisanjem.

Charlotte Haigh, licencirana bračna i obiteljska terapeutkinja u Kaliforniji, kaže da postoje brojne studije koje povezuju vođenje dnevnika o našim mislima i osjećajima sa smanjenjem simptoma tjeskobe, depresije i stresa.

Pročitajte: S Tatjanom Barat razgovarali smo o biblioterapiji, terapiji knjigom koja pomaže kod tjeskobe, tuge i depresije

Terapija pisanjem za bolje mentalno zdravlje

Terapija pisanjem je čin pisanja o specifičnoj traumi ili osjećaju pod vodstvom stručnjaka za mentalno zdravlje.

Stručnjakinja kaže: “Ako možemo pisati o svojim mislima i osjećajima, a zatim ih verbalno obraditi s terapeutom, uključujemo više područja našeg mozga u proces ozdravljenja. Čak i ako klijent u potpunosti vjeruje svom terapeutu, još uvijek je duboko ranjiv čin izraziti sve što mislimo ili osjećamo. Pisanje nam može pružiti siguran prostor u kojemu možemo biti potpuno iskreni i nefiltrirani.”

Važno je znati da terapija pisanjem nije isto što i vođenje dnevnika. Kad vodite dnevnik, vi pišete o detaljima svog života, dana, pišete o nekim događanjima, mislima ili bilježite ciljeve koje imate u budućnosti.

Međutim, kroz terapiju pisanjem – writing therapy –  cijeli proces je usredotočen na poboljšanje vaše mentalne dobrobiti pisanjem o stresnim iskustvima i situacijama koje vas muče, a koje vam narušavaju svakodnevni mir i psihičko zdravlje.

“Studije pokazuju da pisanje može smanjiti aktivnost u amigdali, dijelu mozga koji je uključen u obradu emocija i sjećanja povezanih sa strahom”, kaže Haigh. To znači kako pisanje može pomoći da mozak neke stvari bolje apsorbira i da ono što mislite prenesete u misao, to jest na papir.

Ono što je posebno u cijelom ovom procesu jest da pisanje o emocionalnom iskustvu ili stresnom događaju kroz terapiju vođenjem dnevnika može pomoći da stvorite bolju priču i uvidite značenje koje stoji iza nje.

Važno je da se terapija pisanjem provodi uz podršku terapeuta, za razliku od vođenja dnevnika koji je izvrstan alat za samostalnu refleksiju. Ako ste osoba koja teško izražava emocije kroz riječi, možda je pisanje kao oblik pomoći rješenje za vas.

Pročitajte: Screaming therapy: Novi trend kao način oslobođenja od stresa

Foto: Suwaree Tangbovornpichet iStock/Getty Images Plus via Getty Images