Pet pitanja koja si morate postaviti ako želite svoje mentalno zdravlje staviti na prvo mjesto

by | 25 listopada, 2022

Bliži se opet kraj jednog mjeseca, a i sve smo bliže kraju još jedne kalendarske godine… To će opet značiti okretanje neke nove stranice, donošenje novih odluka… Ali, budući da je zdravlje ključno za sve što se događa u nečijem životu, važno je odvojiti vrijeme za razmišljanje o sebi, o tome što funkcionira, napraviti planove koji će vam pomoći oko nekih promjena…

Refleksija i razmišljanje izvrsni su za povećanje samosvijesti te vam omogućuju da vidite što trenutačno radite i što možete poboljšati. Celine Erorh, asistentica psihologa, zagovornica mentalnog zdravlja i osnivačica Celutions UK kaže da promišljanje može potaknuti rast i razmišljanje o drugim putovima za koje niste ni znali da su vam dostupni.

Ako vas ideja o brizi za vaše mentalno zdravlje i dobrobit pomalo opterećuje, razmišljanje je sjajan početak kako nešto napraviti. Možda se neće činiti tako transformirajućim, ali veća svijest o svojim emocijama i ponašanju pomoći će vam da dugoročno napravite pozitivne promjene.

Pročitajte: Pronašli smo “the best” dnevnik za mentalno zdravlje, emocije i raspoloženje

Pet pitanja koja si morate postaviti ako želite svoje mentalno zdravlje staviti na prvo mjesto

Ne postoji jedan, “pravi” način razmišljanja – sve je u pronalaženju sustava koji vam odgovara, a stručnjakinja savjetuje ovo:

  • Kada ste najsretniji? Prisjetite se vremena kada ste stvarno bili puni istinske radosti. Što je to izazvalo? Kako možete stvoriti više toga ovaj mjesec?
  • Što se čini neriješenim u vašem životu? Napišite pismo osobi ili situaciji za koju smatrate da nije riješena i pustite sve van.
  • Koja je najveća lekcija koju ste naučili o sebi ovaj mjesec? Kako ste to naučili? Što se dogodilo?
  • Dok ulazite u novi mjesec, razmislite o tome što ste naučili. Što ćete više raditi u ovom novom mjesecu? Što ćete manje raditi?
  • Što možete početi raditi kako biste poboljšali svoje mentalno zdravlje? Budite što detaljniji, napravite plan i onda ih počnite ispunjavati.

U idealnom svijetu, svi bismo većinu vremena bili dobro raspoloženi. Na kraju krajeva, dobro raspoloženje čini život malo lakšim. No unatoč tome, vrlo malo nas zastane i razmisli o tome kako stvari koje radimo (i način na koji razmišljamo) mogu utjecati na naše raspoloženje, zdravlje i cjelokupne osjećaje.

Ipak, kad iskreno progovorite sami sa sobom i pogledate dublje unutar sebe što vas muči, tada je sve riješivo. A kad mislite na to, to znači da valja cijeniti kod sebe i one stvari koje ste napravili dobro. Bez podcjenjivanja. Ponekad je teško pohvaliti sam sebe, odreći se nečega i nečemu reći zbogom. Ali baš takve stvari ponekad su nam uistinu potrebne, i to svima.

Pročitajte: Domaći Instagram profili za mentalno zdravlje i self-care koji olakšavaju našu svakodnevicu

Pročitajte: Dmytro Buianskyi iStock/Getty Images Plus via Getty Images