Mali, ali moćni i raznoliki: šest najzdravijih vrsta orašastih plodova

by | 5 prosinca, 2023
najzdraviji orašasti plodovi

Kad se pojavi želja za grickalicama, može biti teško pronaći nešto što je istovremeno i ukusno i zasitno. Upravo su zato orašasti plodovi jedna od najboljih opcija za međuobroke.

Kao izvrstan izvor vlakana, proteina i zdravih masnoća, orašasti plodovi imaju puno zdravstvenih prednosti. Točnije, orašasti plodovi povezani su s boljim zdravljem srca, mozga i smanjenjem upale.

Izvrsni su sami, u kombinaciji s voćem ili dodani jelima poput salata, deserta i žitarica. Orašasti plodovi bogat su izvor hranljivih materija, uključujući proteine, zdrave masti, vlakna, vitamine i minerale.

Pročitajte: Pet provjereno dobrih napitaka za jačanje imuniteta i borbu protiv bolesti 

Najzdraviji orašasti plodovi za svakodnevnu konzumaciju

Pistacije

Pistacije su biljni izvor potpunih proteina, što znači da osiguravaju sve esencijalne aminokiseline koje vaše tijelo ne može samo proizvesti. Još jedna prednost pistacija jesu njihova antioksidativna svojstva.

Studija koju je provelo Sveučilište Cornell i objavljena u časopisu Nutrients pokazala je da pistacije imaju vrlo visok antioksidativni kapacitet, među najvišima u usporedbi s vrijednostima prijavljenim u istraživanju mnogih namirnica poznatih po svom antioksidativnom kapacitetu, kao što su borovnice, šipak, trešnje i cikla.

najzdraviji orašasti plodovi

Makadamija orasi

Imaju visok sadržaj mononezasićenih masnoća i malo zasićenih masnoća. Takođe, pružaju dobar izvor vitamina B i mangana. Ova grickalica nudi blago slatkasti okus, a prema istraživanjima, ima i brojne zdravstvene prednosti.

Podaci sugeriraju da zamjena visokozasićene hrane s orašastim plodovima poput makadamije može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Brazilski oraščići

Brazilski oraščići vjerojatno su najpoznatiji po iznimno visokim razinama selena. Tijelo treba selen za brojne osnovne funkcije poput metabolizma hormona štitnjače, zaštite od oksidativnog oštećenja i sinteze DNK, a ovaj nutrijent također je povezan sa smanjenjem određenih vrsta raka, kardiovaskularnih bolesti i kognitivnog pada.

Lješnjaci

Ovi orašasti plodovi izvor su zdravih masnoća, vlakana, proteina, vitamina B i mangana. Pomažu u održavanju ravnoteže glukoze u krvi, a otkriveno je da lješnjaci sadrže visoku razinu antioksidativnih biljnih spojeva koji su povezani s nižim razinama upale i oštećenja uzrokovanih oksidativnim stresom.

Indijski oraščići

Indijski oraščići bogati su proteinima, zdravim masnoćama i vitaminima poput vitamina K i magnezija, što znači da možete lako povećati unos hranjivih tvari.

Neka su istraživanja otkrila da ovaj orašasti plod može biti posebno koristan za osobe s dijabetesom tipa 2.

najzdraviji orašasti plodovi

Bademi

Bademi su izvrsni za grickanje jer sadrže zdrave masnoće, proteine i vlakna koja vam pomažu da ostanete siti, ali ovaj zdravi orašasti plod razlikuje se od ostalih po tome što sadrži najviše razine vitamina E.

Osim što osigurava visoku razinu vitamina E, istraživanje također pokazuje da redovito jedenje badema kao dio zdrave prehrane može potencijalno pomoći u smanjenju LDL-a i ukupnog kolesterola.

Foto: Mykola Sosiukin iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Pexels