Ova jednostavna metoda “disanja prstima” brzo će vas smiriti kada ste pod stresom

Finger breathing ili metoda disanja prstima

by | 29 kolovoza, 2023
metoda disanja prstima

Finger breathing, to jest metoda disanja prstima izvrstan je način za ublažavanje stresa i osjećaj prizemljenosti kada se trebate smiriti u trenutku, ali i kad ne možete zaspati.

Finger breathing metodu popularna je i na društvenim mrežama, a na TikToku korisnici dijele videe gdje možete vidjeti kako je koristiti.

Ova praksa disanja koja oslobađa od stresa je brza, laka za razumijevanje i može se izvoditi bilo gdje, što je jedna velika prednost.

Jednostavna tehnika disanja – koja uključuje ruke i šest prstiju – pokreće tjelesni parasimpatički živčani sustav, odgovoran za odmor i opuštanje.

Dok druge vrste disanja također zahtijevaju usredotočenost na dah, metoda disanja prstima uključuje dodatna osjetila – naime, vid i dodir – dok gledate i osjećate kako vam se prsti pomiču u tandemu s udisajem i izdahom.

@aims.global

Time to do some finger breathing 🧘🏻‍♀️ #fingerbreathing #breathingexercise #mindfulness #meditation #breathing #mindfulbreathing #calmdown #calming

♬ Inspirational Piano – AShamaluevMusic

Ovaj multisenzorni učinak pomaže povećati svjesnost i posebno je dobar za opuštanje mozga u duboko stanje opuštenosti i poticanje proizvodnje endorfina.

Tehnika je dobra za ublažavanje stresa, tjeskobe i fizičke boli, kao i za poticanje ozdravljenja i sna, disanje prstima može se izvoditi bilo gdje, u bilo koje vrijeme i u bilo kojoj dobi.

Pročitajte: Meditacija koja dokazano smanjuje stres, a koju lako mogu prakticirati baš svi 

“Disanje prstima je praksa koja se koristi za aktiviranje vašeg parasimpatičkog živčanog sustava [koji kontrolira stanje odmora i probave] i smirivanje vašeg tijela. Pazite da udišete kroz nos dok udišete tako da vam se trbuh raširi poput balona, a izdišite kroz nos dok vam se trbuh opušta. Što sporije tragate, to bolje – ovo je vaša prilika da se opustite i odvojite vrijeme”, objašnjava Jenna O’Keefe, trenerica samopouzdanja i disanja.

Stimulacija disanja prstima može vam pomoći da dodirnete svijet oko sebe i odmaknete sve užurbane misli u vašoj glavi.

Može se koristiti za ublažavanje stresa u bilo koje doba dana.

Pročitajte:  Dokazano je da mindfulness meditacija djeluje kao dobar alat za smanjenje tjeskobe 

Foto: Polina Lebed iStock/Getty Images Plus via Getty Images