Billie Eilish na koncertu vodi vježbe disanja za ublažavanje stresa koje možete raditi i vi

Billie Eilish vodi vježbe disanja za ublažavanje stresa na Glastonburyju, a možete ih raditi kod kuće

by | 5 srpnja, 2022
Billie Eilish

Ako mislite kako je neobično da neka glazbena zvijezda vodi vježbe disanja sa svojim fanovima, sigurno ste zaboravili pod kojim smo kolektivnim stresom posljednjih godina, koji ne jenjava.

Tako je zapravo ideja Billie Eilish da na Glastonburyju usred koncerta umjesto novog singla, izvede vježbe disanja novi opuštajući alat kojim, osim glazbom, uveseljava svoju publiku. No zašto baš vježbama disanja? Saznajte više: Jeste li čuli za tehniku koja vam omogućava da utonete u san u minuti?

Zašto su vježbe disanja postale popularne

Vježbe disanja posljednjih se godina sve više spominju kao odličan način za smanjenje stresa, ali i opuštanja nakon napornog treninga. No, zapravo nije ništa novo: ima korijene u istočnjačkim praksama poput meditacije u budizmu i joge, gdje je ključno disanje dok zauzimate različite poze. No tijekom pandemije, vježbe disanja postale su nešto što su savjetovali svi kako bismo lakše slušali zastrašujuće novosti i nosili se s novim načinom funkcioniranja svijeta s obzirom na to da su se anksioznost i slične manifestacije od okolnosti događale toliko često da su psiholozi, psihijatri i psihoterapeuti imali potražnju veću za više od 30 posto.

Korištenje snage vlastitoga daha kako bismo olakšali oslobađanje od stresa, smirili ubrzani rad srca, i zacijelili se mentalno i fizički. Naime, aktivno i kontrolirano disanje aktivira naš živac vagus – živac koji ide od našeg mozga do svih naših vitalnih organa – kako bi signalizirao da smo sigurni za opuštanje, čineći disanje savršenim protuotrovom za naše užurbane svakodnevne živote.

Većina tehnika disanja aktivira parasimpatički živčani sustav, dok holotropno disanje svjesno stimulira simpatički sustav u sigurnom, kontroliranom okruženju, koje ne mora biti festivalski koncert omiljene pjevačice, nego je dovoljno pronaći ugodno mjesto u vlastitome domu. Saznajte više: Nekoliko tehnika za umirivanje uma

Učinkovita vježba disanja

Popisali smo tri učinkovite vježbe koje nije teško uvesti u svakodnevnu rutinu.

Vježba za smirivanje tjeskobe

Ovu tehniku provodi Billie Eilish sa svojim obožavateljima! Ovo je izvrsna tehnika ako vaš um “juri” ili se osjećate kao da ste u panici i želite se usredotočiti i smiriti. Udahnite kroz nos 4 brojanja, zadržite dah 7 i otpustite kroz nos 8 brojanja. Ponovite ovaj obrazac 10 puta.

Svjesno disanje

Uvijek je preporučljivo raditi s nekim poput prijatelja ili partnera kada ovo isprobavate prvi put. Postoje i neke kontraindikacije koje treba provjeriti prije početka. Sjednite ili lezite, oslonjeni na ispruženu kralježnicu. Širom otvorite usta kao da grizete jabuku i udahnite, dopuštajući da dah ispuni cijelo vaše tijelo. Otpustite dah bez izdisaja, a zatim spojite dah na vrhu i dnu, tako da nema pauza. Dopustite da dah ulazi i izlazi u kružnom ritmu. Ponavljajte nekoliko minuta prije nego prijeđete na duže sesije.

Tehnika disanja 4-7-8 

O ovoj smo tehnici već pisali ovdje, no ukratko, postala je popularna jer mnogima pomaže da bolje i kvalitetnije urone u san. Počnite tako što ćete sjediti s ravnim leđima, stavite vrh jezika na maramicu odmah iza gornjih prednjih zuba. Držite jezik tamo tijekom cijele vježbe. Izdahnite kroz usta, zatvorite ih, te udahnite kroz nos brojeći do 4. Zadržite dah i brojite do 7, a nakon toga izdišite kroz usta dok brojite do 8. Ponovite ove korake još tri puta. Prakticirajte ovu vježbu najmanje dva puta dnevno, a drugi puta trebalo bi oko sat do pola sata prije odlaska na počinak.

 

Foto: Shirlaine Forrest/Getty Images