Jeste li čuli za tehniku koja vam omogućava da utonete u san u minuti?

Tehnika nazvana "4-7-8" obećava vam da ćete zaspati u 60 sekundi, a preporučuju je stručnjaci diljem svijeta

by | 2 kolovoza, 2021
spavanje

Savjeti o kvalitetnijem snu i spavanju u komadu jedni su od pretraživanijih pojmova, a to se sve više vidi posljednjih godinu i pol dana. Pandemija nas je učinila sve nemirnijima, a time su nam i noći počele biti poremećenog ciklusa. Neovisno o tome jeste li pronašli savjet da vam treba novi jastuk, madrac, pokrivalo za oči ili meditacija, činjenica je da je svatko individualan i da jednoj osobi ne pomaže isto što i drugoj. Međutim, nova tehnika spavanja zvana “4-7-8” postaje sve popularnija i o njoj se sve više piše, a navodno je riječ o jednoj od najjednostavnijih i najučinkovitijih načina da izazovete san na svoje oči. Riječ je o metodi koju koristi čak i američka vojska kako bi zaspali u kratkome roku, a razvio ju je dr. Andrew Weil, specijalist integrativne medicine na Sveučilištu u Arizoni, temeljenu na drevnim tehnikama meditacije i disanja.

“To je jedina najbolja metoda koju sam pronašao za rješavanje problema s povratkom na spavanje ako se probudite usred noći”, rekao je dr. Weil za MedicalNewsToday. “Redovitost u razdobljima od tjedana, mjeseci, godina dovodi do promjene koje želite.”

Valja napomenuti da će prvih nekoliko pokušaja metode “4-7-8” možda potrajati nešto dulje od 60 sekundi kako biste lakše zaspali. Ideja je, kako je istaknuo dr. Weil, da ona postaje učinkovitija što je više vježbate. Također, ako patite od respiratorne bolesti ili slične bolesti koja utječe na vaše disanje, provjerite s liječnikom opće prakse prije nego pokušate metodu “4-7-8”.

Upute za metodu “4-7-8″…

  1. Zauzmite udoban položaj i opustite tijelo.
  2. Polako i tiho udahnite kroz nos 4 sekunde.
  3. Zadržite dah u trajanju od 7 sekundi.
  4. Izdahnite kroz usta, ispuštajući snažan zvuk, 8 sekundi.
  5. Ponovite ciklus do 4 puta.

 

 

Foto: Unsplash