Pet provjereno dobrih napitaka za jačanje imuniteta i borbu protiv bolesti

by | 29 studenoga, 2023
napitci za jačanje imuniteta protiv bolesti

Očuvanje zdravlja danas je definitivno postao prioritet, a jedan od ključnih elemenata koji ima ulogu u tom procesu jest snažan imunološki sustav, koji možete ojačati određenim napicima.

Imunološki sustav, sastavljen od različitih organa, stanica i proteina ima ulogu u obrani tijela od bakterija i virusa. U tom kontekstu, prehrambeni izbori imaju ključnu ulogu u podršci i jačanju imunološkog sustava.

Jedan od načina kako možemo pridonijeti zdravlju imunološkog sustava jest kroz pažljivo odabrane napitke koji su bogati hranjivim tvarima koje podržavaju njegovu optimalnu funkciju.

Važno je naglasiti da, dok ovi napici mogu biti korisni, nema zamjene za uravnoteženu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost.

Pročitajte: Simptomi koji ukazuju na oslabljen imunitet i kako ga ojačati 

Napici za jačanje imuniteta tijekom zime

Voda

Neki od načina na koje voda pomaže u podržavanju imunološkog sustava jesu potpomaganje apsorpcije hranjivih tvari i održavanje sluznice u nosu, ustima i grlu, što je često prva linija obrane od patogena i prirodna prepreka infekcijama. Voda je također bitna komponenta limfne tekućine, koja dostavlja bijele krvne stanice koje pomažu u borbi protiv infekcija.

Dovoljan unos vode ključan je za održavanje hidracije, što može podržati opću funkciju organa i sustava, uključujući imunološki sustav.

Hidracija pomaže održavanju optimalne razine limfocita i ostalih bijelih krvnih stanica, koje su ključne za obranu tijela od infekcija.

Voda također potiče ispravno funkcioniranje bubrega, koji sudjeluju u eliminaciji otpadnih tvari i održavanju ravnoteže elektrolita.

Čaj od limuna i đumbira

Bilo da pripremate sami čaj od limuna i đumbira ili ga kupujete u supermarketu, ovaj je biljni čaj odličan izbor za održavanje imuniteta. Čaj se priprema miješanjem svježe naribanog đumbira i soka od limuna u vrućoj vodi. Bogat je vitaminom C, antioksidansom za koji je poznato da pomaže u zaštiti stanica od oksidativnog oštećenja. Vitamin C također ima protuupalna svojstva i pomaže u smanjenju negativnih imunoloških odgovora, prema istraživanju objavljenom u časopisu Antioxidants.

Cijeđeni sok od naranče

Cijeđeni sok od naranče bogat je izvor hranjivih tvari koje podržavaju imunološko zdravlje. Vitamin C, prisutan u značajnim količinama u soku od naranče, ključan je za održavanje optimalnog funkcioniranja imunološkog sustava te djeluje kao snažan antioksidans.

Redovito konzumiranje cijeđenog soka od naranče može pridonijeti jačanju imunološkog sustava, pružajući mu potrebne hranjive tvari za učinkovitu borbu protiv potencijalnih infekcija.

napitci za jačanje imuniteta protiv bolesti

Probiotici

Uključivanjem probiotičkih napitaka u prehrambenu rutinu, možete podržati ravnotežu crijevne flore i ojačati svoj imunološki sustav. Probiotički napici, poput kefira ili jogurta s probioticima, trebali bi biti dio vaše prehrane koliko god je to moguće.

Zeleni čaj

Zeleni čaj bogat je antioksidansima, poput polifenola i katehina, koji mogu pomoći u jačanju imunološkog sustava. Istraživanja sugeriraju da zeleni čaj može pomoći u prevenciji određenih bolesti te se smatra da štiti od bolesti i infekcija.

napitci za jačanje imuniteta protiv bolesti

Pročitajte: Stiže sezona prehlada: 10 najboljih namirnica za jačanje imuniteta 

Foto: Pexels, vaaseenaa iStock/Getty Images Plus via Getty Images