Zdravstvene koristi limuna: Čudesno žuto zlato dostupno cijele godine

by | 28 studenoga, 2021
beneficiji limuna

Zdravstveni beneficiji limuna definitivno vas neće razočarati, a ima ih čak i više nego što biste mogli pomisliti.

Kad je u pitanju citrusno voće, često dopuštamo da naranče i mandarine preuzmu vodstvo u našoj prehrani. Međutim, 100 grama sirovog oguljenog limuna sadrži jednaku količinu vitamina C kao naranča.

A znamo da je ovaj vitamin sveti gral kad je imunitet u pitanju. On, naime, pomaže bijelim krvnim zrncima da stvaraju antitijela koja se bore protiv virusa i bakterija. U nastavku donosimo razloge koji će vas uvjeriti kako je jako važno da upravo limun uvrstite u svoj dnevni meni.

Pročitajte: Mali vodič kroz najzdraviju superhranu i dodatke prehrani

Zdravstvene koristi limuna

Antioksidansi

Limun (sok, pulpa i kora) sadrži i vitamin C i antioksidanse koji štite stanice od slobodnih radikala. A ti slobodni radikali utječu na povećanje rizika od srčanih oboljenja i raznih vrsta kanrcinoma.

Zdravlje probavnog trakta

Vlakna u limunu hrane dobre bakterije u našim crijevima. Uz to, vlakna pomažu da se stišaju upale u organima za probavu i poboljšavaju probavu. Ali sve to vrijedi u slučaju da koristite cijeli limun, s pulpom i korom. Koru, naravno, prije toga dobro operite.

Pročitajte: Što je maca i kako je postala jedna od najpopularnijih supernamirnica?

zdravstveni beneficiji limuna

Štiti srce

Sastojci u limunu snižavaju razinu lošeg kolesterola, koji je glavni faktor rizika za razvoj mnogobrojnih bolesti. Uz to, ovo voće sadrži kiselinu koja pomaže pri apsorpciji magnezija i kalcija, a oba ova minerala reguliraju krvni tlak.

Bolja apsorpcija željeza

Vitamin C predstavlja savršenog partnera za namirnice bogate željezom. Ovaj vitamin poboljšava apsorpciju željeza, što dalje dovodi do stvaranja hemoglobina koji doprema kisiki hranjive tvari do svake stanice u tijelu. Vitamin C osobito je važan za vegane i vegeterijance, koji, zbog nekonzumiranja mesa, unose manje količine željeza.

Limun i faktori rizika

Budući da je vrlo kiseo, može izazvati žgaravicu, pa se ne savjetuje osobama koje pate od kiseline u želucu. Isto tako, kiselina može utjecati na zdravlje zuba jer razgrađuje caklinu. Konzumiranje limuna ne savjetuje se osobama koje pate od migrene jer je može izazvati ili pogoršati.

Pročitajte: Šipak je među najzdravijim voćem na svijetu, evo kakve beneficije ima i kako ga pripremiti

Tekst: Aleksandra Dudvarski za lepotaizdravlje.rs
Foto: Pexels