Migrena je bolest, a ne prolazna bol – znamo kako je dovesti pod kontrolu

by | 21 prosinca, 2020

Za 2020. godinu bi se moglo reći da je bila kao jedan veliki okidač migrene. Dolaskom praznika, povećavaju se i mogućnosti za napade migrene, a u osoba već prethodno povećane osjetljivosti zbog drastičnih životnih promjena kao što je uvođenje strožih mjera zbog COVID-19 pandemije, te promjene mogu biti još izraženije.

Užurbana sezona praznika može biti izazov za ljude koji žive s migrenom.
Migrena može biti iscrpljujuća i utjecati na svakodnevni život. Međutim, mnogim ljudima se učestalost i intenzitet napada migrene može povećati tijekom praznika.

U zimskim mjesecima dani su kraći što može loše utjecati na raspoloženje. Također, usamljenost za vrijeme blagdana može izazvati stres, a stres je jedan od okidača migrene. Prepoznavanje okidača migrene može pomoći u izbjegavanju istih i smanjenju napada migrene.

Božićni i novogodišnji blagdani u nama bude pozitivne emocije kroz ljubav, toplinu i druženje s obitelji i prijateljima. No, ove godine blagdani su zbog globalne epidemiološke krize protkani brigom, strahom zbog zdravstvene i ekonomske nesigurnosti, zbog čega se umnožava i razina stresa, kao jednog od glavnih provokatora tzv.„okidača“ migrene, kojeg je teško držati pod kontrolom. Osim stresa, okidači migrene mogu se naći u promjeni uobičajene rutine tijekom blagdana , nedostatku sna, konzumaciji alkoholnih pića i cigareta, smanjenom unosu tekućine i prekomjernom unosu začinjene hrane. Zbog toga je jako važno prepoznati okidače migrene, koji su individualni, redovito spavati, planirati obaveze , naći vremena za odmor i šetnju i misliti pozitivno. Uz malo discipline, uz podršku i toplinu obitelji i prijatelja lakše je savladati fizičke i emocionalne stresogene faktore, kako bi uživali u blagdanskom periodu bez migrene.” istaknula je Maristela Stojić, dr.med iz KB Dubrava.

Dobra vijest za oboljele od migrene je da postoje stvari koje mogu učiniti kako bi umanjili mogućnost pojave napada migrene:

• Planiranje unaprijed: Izrada popisa stvari koje je potrebno učiniti, kupiti, spakirati ili kuhati. Ako je moguće, izbjegavati kupovinu u vremenu kada su trgovine prepune ljudi.
• Redoviti obroci: Glad može potaknuti glavobolju, potrebno je hraniti se zdravo i redovito.
• Izbjegavanje kupovine u zadnji čas: Organizacija vremena za kupovinu ili kupovina putem interneta može biti od velike pomoći.
• Izbjegavanje dima i jakih mirisa: Dim i jaki mirisi mogu izazvati glavobolju.
• Vrijeme za odmor: Pronalazak vremena za sebe i nekoliko sati odmora tjedno može pomoći smanjiti stres.

• Raspored spavanja: Promjene u rasporedu spavanja mogu dovesti do napada migrene, zato se preporučuje održavati higijenu spavanja.

O migrena.hr platformi:
Migrena.hr je platforma za osvještavanje široke javnosti da je migrena bolest, a ne samo prolazna bol. Migrena pogađa svaku sedmu osobu na svijetu, i 2 do 3 puta je češća u žena nego u muškaraca. Usprkos poboljšanom dijagnosticiranju i liječenju tijekom prethodna dva desetljeća, migrena se još uvijek nedovoljno uspješno liječi. Migrena.hr je digitalno mjesto koji oboljelima nudi alate i resurse koji će olakšati razgovor o migreni s liječnicima, prijateljima, obitelji i kolegama, jer tek uz istinsko razumijevanje osobe koje žive s migrenom mogu početi primati skrb i potporu koja im je potrebna.

Foto: Unplash