Evo zašto aktivne žene moraju provjeravati razinu željeza u krvi

Žene su općenito izloženije riziku od nedostatka željeza, a tjelovježba povećava te šanse

by | 24 listopada, 2021
Žena izvodi vježbu na ulici

Istraživanja sugeriraju da su oni koji redovito vježbaju izloženiji riziku od niske razine željeza. Studija iz 2017. godine objavljena u časopisu Nutrients otkrila je da je prevalencija manjka željeza veća kod fizički aktivnih pojedinaca i sportaša, u usporedbi s osobama koje se ne bave sportom. A aktivne žene su pod još većim rizikom.

Pročitajte više… Popularna vježba iz djetinjstva najbolji je kardio trening ikad!

Prema izvještaju iz 2019., oko 15-35 % sportašica ima nedostatak željeza, u usporedbi s oko 5-11 % sportaša. U studiji objavljenoj u International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism utvrđeno je da su te razine čak kod 50 % kod sportašica u usporedbi s 18 % populacije koja nije tjelesno aktivna.

Najnovije istraživanje, članak iz časopisa Medicine iz 2021., navelo je da istraživači sugeriraju potrebu da se sportašice redovito pregledavaju imaju li anemiju. Uzeli su uzorke krvi na jednom fitnes festivalu u Velikoj Britaniji i otkrili da je gotovo 80 % žena u opasnosti od anemije.

Pročitajte više… Kako odabrati treninge uz koje ćete se osjećati dobro?

One koji imaju menstruaciju već su u većoj opasnosti od nedostatka željeza zbog činjenice da u krvarenju gube minerale. A što više onda i vježbate, oslobađa se više slobodnih radikala i potrebno vam je više željeza.

Koji su simptomi nedostatka željeza u krvi?

Rani simptomi niske razine željeza uključuju otežano disanje i kronični umor. “ugotrajno, ako se ne liječi, nedostatak željeza može utjecati na kognitivne funkcije i imunološku funkciju. Dakle, kako biste podržali razinu željeza, prehrana je ključna. Ženama u dobi od 19 do 50 godina potrebno je oko 15 mg minerala dnevno, no ako ste u opasnosti od niske razine, možda će vam trebati više.

Koje namirnice sadrže više željeza?

Najbolji izvori željeza u prehrani su crveno meso (osobito jetra i bubrezi), obogaćene žitarice za doručak, jaja, zeleno lisnato povrće te grah i mahunarke. Što se tiče količina, predlažemo obogaćene žitarice za doručak dnevno i multivitaminske i multimineralne dodatke, crveno meso 4-5 puta tjedno ili vegetarijanske alternative bogate željezom (poput leće, graha i mahunarki).

Pročitajte više… Je li problem ako se ne stignemo otuširati nakon treninga?

No, važno je oko svega posavjetovati se sa svojim liječnikom. Previše željeza u krvi može dovesti do problema: nuspojave uzimanja visokih doza (više od 20 mg) željeza uključuju: zatvor, mučnina i bol u želucu, a ekstremno visoke doze željeza mogu biti i smrtonosne.

 

Foto: StockRocket/iStock/Getty Images Plus via Getty Images