Je li problem ako se ne stignemo otuširati nakon treninga?

Osim nedostatka vremena, mnogi se ne žele zadržavati u svlačionicama zbog pandemije

by | 8 kolovoza, 2021

Jedna od većih prednosti rada od kuće je i ta što ne moramo više trčati u zoru u teretanu kako bismo stigli na posao. Rasprostremo podlogu za vježbanje i čim završimo, možemo zapravo sjesti za laptop! U teoriji, zvuči idealno, i ako smo čak planirali na brzinu se otuširati, nekad nas nazove šef taman tijekom tih pet minuta prije radnoga vremena ili nešto zaboravite – i prođe nekoliko sati, a vi se niste osvježili. Slično je i sa svlačionicama nakon treninga u teretanama – jednostavno, ne želite više ondje provoditi vrijeme zbog pandemije, pa tuširanje ostavljate za kasnije.

Iako se možda ne osjetite po znoju jer generalno pazite na higijenu, činjenica je ta da propuštanje tuširanja nakon treninga ima utjecaja na vaše tijelo. Dr. Emeka Okorocha, ambasadorica Freelaticsa, aplikacije za vježbanje i zdravog načina života, za Glamour je popisala što se događa s tijelom ako ne isperemo posljedice treninga sa sebe.

Pročitajte više: Stigao je odgovor na popularno pitanje – kad je bolje tuširati se?

Dr. Emeka objašnjava: “Znojne žlijezde mogu se naći po cijelom tijelu i stvarati znoj kad ste pregrijani i dok trenirate jer to pomaže isparavanju na koži i hladi tijelo. Ako se ne istuširate nakon toga, rezultat je masovno nakupljanje odumrlih stanica kože, znoja, bakterija i prljavštine na koži. Dakle, ima smisla da propušteno tuširanje nakon napornih, znojnih vježbi može uzrokovati probleme.”

Šest glavnih problema koje je dr. Emeka identificirala su: pogoršanje dermatoloških stanja, poput ekcema od akni ili psorijaze, dovodeći u opasnost zanemarivanje dermatitisa i razvoj mrljica na koži. Hiperpigmentacija se može pojaviti i ako ne isperete odumrle stanice kože koje se lijepe za tijelo mijenjajući vaš ten. Iako za razvoj ovog stanja mogu biti potrebni tjedni, pa čak i mjeseci, ono također može dovesti do neugodnog mirisa i jedan je od ranih znakova upozorenja za ozbiljnije probleme.

Pročitajte više: Što kažu stručnjaci, moramo li se zapravo tuširati svaki dan?

Također, ako postoji ozljeda bilo kojeg sloja kože, to može uzrokovati česte infekcije kože koje vode do celulitisa. Celulitis se može spriječiti, ali ako je to jedan od težih slučajeva, mora se liječiti antibioticima.

Razdražena koža može biti uzrokovana i netuširanjem. Prirodna ulja koja naša koža luči u kombinaciji s prljavštinom i zagađivačima uzrokujući nadraženu, upaljenu i svrbež kože.

Pročitajte više: Nekoliko super razloga da se počnete tuširati hladnom vodom

I ono najmanje očekivano – kad se znojimo, smanjuje se zaštita od UV zračenja. Stoga, tijekom ljetnih mjeseci, svakako isperite znoj s tijela ili u najmanju ruku stavite dodatnu kremu za sunčanje.

Ako nemate vremena ili mogućnosti za tuširanje odmah nakon treninga, preporučuje se da umjesto toga tijelo obrišete mokrim ručnikom. Bolje išta nego ništa!

 

 

Foto: Henry Ravenscroft/Unsplash