Što kažu stručnjaci, moramo li se zapravo tuširati svaki dan?

by | 12 ožujka, 2021
tuširanje

Tijekom života dobivamo pregršt beauty i skincare savjeta kojih se držimo godinama, dok nas netko ne uvjeri u suprotno.

Pravilo kojeg se mi držimo otkako smo bili mali – tuširanje je svaki dan, iako danas stručnjaci kažu drukčije, a mi naglo preispitujemo svako naše beauty pravilo koje smo naučili. Danas, pogotovo kada toliko vremena provodimo doma, svaki dan kao da naučimo nešto novo što smo navodno godinama radili pogrešno, pa se “reprogramiramo” na nove načine. No, da se vratimo na pravilo o tuširanju. Prema dermatolozima, tuširanje uklanja prljavštinu, ulje i znoj s naše kože, pa koliko nam je često potrebno, to zapravo ovisi i o našoj koži.

Ako imate suhu kožu, preporučuje se tuširanje svaka dva dana, no ako imate masnu kožu, možete i svaki dan kako biste uklonili sav višak sebuma i izbjegli nastanak prištića. No poanta je onda samo u korištenju šampona. Naime, čak i nakon treninga, nakon kojeg biste se odmah trebali tuširati kako biste izbjegli iritacije na koži, ne biste trebali koristiti previše šampona, ili barem ne onaj koji sadrži parfeme i sulfate koji će vam dodatno isušiti kožu. Također, ako već znate da taj dan idete na trening, preskočite jutarnje tuširanje i pričekajte ono nakon treninga. Naravno, ovo se odnosi na trenutke ako vam je tuširanje doista potrebno zbog znoja ili prljavštine. Bolje i da vam je koža malo suha, pa ćete je dodatno hidratizirati, nego da ste prljavi. (Pročitajte: Dugo tuširanje može naštetiti koži)

Kako smanjiti iritaciju zbog učestalih tuširanja?
Prije svega, bitno je da voda nije prevruća i da tuširanje ne traje duže od 10 minuta. Koristite šampone koji ne oštećuju barijeru kože, a nakon tuširanja ručnikom utapkavajte tekućinu umjesto da trljate. Birajte ručnik od mikrovlakana koji će biti nježniji prema vašoj koži i, naravno – koristite losione za tijelo koji će vam pružiti dodatnu hidrataciju.

Foto: Pexels