Dugo tuširanje može naštetiti koži, evo koliko vremena je dovoljno

by | 7 studenoga, 2020

Bez obzira na to spadate li među one koji vole uskočiti i iskočiti iz tuša brzinom munje ili među one koji vole duga namakanja pod toplim mlazom dok kontempliraju o životu, imamo lošu vijest za vas.

Obje su opcije zapravo krivi potez. Naime, ako su vaša tuširanja preduga ili prekratka to nikako nije dobro za vašu kožu. Svima nam je jasno da je redovito tuširanje bitno za higijenu, no mnogi ljudi ne znaju i da je vrijeme provedeno ispod tuša jednako bitno za to.

Koliko bi trebalo trajati tuširanje?

Prema riječima stručnjaka iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, prosječno trajanje tuširanja trebalo bi iznositi osam minuta. Ako se tuširate duže od 15 minuta, morat ćete promijeniti svoje navike. Naime, dermatologinja Edidiong Kaminska tvrdi kako normalno trajanje tuširanja iznosi između pet i 10 minuta. Toliko je vremena dovoljno da se čovjek očisti u potpunosti, a svako duže ili kraće tuširanje može naštetiti koži. Iako mnogi misle da je duže ostajanje pod vodom dobro za hidrataciju kože, ono zapravo izaziva suprotan učinak. Dakle, dugo tuširanje može isušiti kožu tako što će iz nje izvući prirodna ulja i otvoriti joj pore. Kako biste kožu učinili mekšom te zadržali vlagu u njoj, stručnjaci preporučuju prirodne losione za tijelo koji će stvoriti na koži zaštitni sloj. S druge strane, prekratka tuširanja znak su da se niste dobro okupali te da niste s kože uklonili prljavštinu i umrle stanice.

Koliko često se trebamo tuširati?

Iako ovo pitanje zvuči poprilično čudno i pomalo smiješno, postoje osobe koje se tuširaju nedovoljno ili previše puta u danu. Dermatolozi preporučuju tuširanje jednom dnevno ili dvaput u slučaju fizičkog napora ili treninga. Ako niste imali nikakve aktivnosti, stručnjaci kažu da je sve više od jednog puta previše. Prečesto tuširanje može isušiti kožu i naštetiti joj. Isto tako, temperatura vode može utjecati na vašu kožu, stoga pazite da voda kojom se kupate ne bude prehladna ili prevruća.

Foto: Ekaterina Bolovtsova/Unsplash