Mali vodič kroz najzdraviju superhranu i dodatke prehrani

by | 13 studenoga, 2020

“Nove” vrste voća, povrća, sjemenki i žitarica, popularno nazvanih superhrana, već neko vrijeme proživljavaju svoje zvjezdane trenutke, pa vjerujemo da ste za mnoge od njih vjerojatno i čuli. No koliko doista znate o njima i njihovim beneficijama za zdravlje?

Jesu li one stvarno toliko korisne za naše zdravlje? Jesu li nužne za redukciju stresa? Jesu li doista superiornije u odnosu na zdrave namirnice iz našeg bližeg i daljeg okruženja u čije se zdravstvene dobrobiti i prehrambene vrijednosti kunu i naše bake? Namirnice koje ubrajamo u skupinu superhrane sadrže i neke dodatne, jedinstvene fitonutrijente od kojih su neki višestruko korisni. Iako bi se sva hrana biljnog podrijetla mogla nazvati superhrana, za neke od biljaka se zaista može reći da su superiorne u odnosu na druge s obzirom na sadržaj fitonutrijenata. Biljne vrste koje spadaju u skupinu superhrane sadrže esencijalne nutrijente: vitamine, minerale, biljna vlakna, masne kiseline i aminokiseline, a uz to imaju i snažna antioksidativna svojstva. U nastavku pogledajte naš mali vodič kroz superhranu koja vam može biti odličan dodatak prehrani. (Pročitajte: Ove suplemente mnogi koriste, a mogu izazvati ozbiljne posljedice)

Najzdravija superhrana i dodaci prehrani

Camu camu
Camu camu se preporučuje za jačanje imunološkog sustava, bolju apsorpciju željeza, sprječavanje i ublažavanje tegoba poput gripe i prehlade te je pomoć pri otklanjanju svih virusnih infekcija (uključujući i herpes). Ubrzava proces zacjeljivanja rana, regeneraciju vezivnog tkiva te smanjuje učestalost i intenzitet migrena i depresije. On poboljšava funkciju imunološkog sustava i povećava tjelesnu izdržljivost u borbi protiv virusnih i bakterijskih infekcija. Vitamin C djeluje kao antioksidant te uništava slobodne radikale koji uzrokuju bolesti i ubrzano starenje. Vitamin C u prirodnom obliku ima puno bolji učinak na ljudski organizam u odnosu na sintetički proizveden C vitamin koji se obično nalazi u prodaji.

Moringa
Ova namirnica koristi se već godinama u ayurvedskoj medicini zbog svog antibiotskog i antibakterijskog djelovanja. Ona potiče mehanizme koji pomažu čišćenju jetre od toksina, te potiče oslobađanje tih otrovnih spojeva iz tijela na puno brži način. Isto tako, održivi je način za pročišćivanje vode. Bogata je željezom, magnezijem zbog kojeg je odlična za psihološku funkciju, bakrom koji ima benefite za živčani sustav, vitaminom A i E, te vitaminom B2.

Spirulina
Spirulina je jednostanična modrozelena alga koja raste u tropskim i suptropskim vodama. Možete je naći u obliku tableta ili praha, ovisno o tome što preferirate. Ako imate problema s kolesterolom, trigliceridima, anemijom ili regulacijom prekomjerne tjelesne mase, spirulina će biti savršen izbor za vas. Jedna žlica spiruline u prahu sadrži proteine, vitamine B1, B2, B3, bakar, željezo, omega-6 i omega-3 masne kiseline, beta-karoten i druge antioksidanse. Sadrži i pristojne količine magnezija, kalija, mangana i male količine gotovo svakog drugog hranjivog sastojka koji nam je potreban kao i sve esencijalne aminokiseline. Niskokalorična je, a nutritivno visoko vrijedna namirnica. Spirulina ima snažna antioksidativna i protuupalna svojstva. Također, pomaže u regulaciji šećerne bolesti i snižavanju razine glukoze u krvi i povećava osjetljivost stanica na inzulin. Izuzetan je saveznik u detoksikaciji organizma i u obnavljanju stanica oštećenih radijacijom, protektivno djeluje na kožu i štiti ju od štetnog UV zračenja, daje joj elastičnost i usporava starenje. (Pročitajte: Niži kolesterol i duži život? Da, uz ovo voće)

Prah acai bobica
On je proizveden od acai bobica koje rastu na palmama samo u brazilskom dijelu Amazonske prašume i na kolumbijskoj obali Pacifika. Plodovi biljke su male, okrugle, crno-ljubičaste bobice, izgledom slične grožđu, koje svojom bojom daju prepoznatljiv i atraktivan izgled jelima i pićima. Bogat je izvor vlakana i nezasićenih masnih kiselina. Prah acaija u 100 grama sadrži 52,2 grama ugljikohidrata, 8,1 grama bjelančevina i 32,5 grama zdravih masnoća, bogat je kalcijem, željezom, vitaminima A, B, C i D. Acai bobice od ostalog se voća razlikuju po velikoj količini bjelančevina, koja nije svojstvena voću. (Pročitajte: 3 savjeta stručnjaka za zdravlje probave i očuvanje imuniteta)

Chlorella
Još jedna alga koja se slobodno može nazvati superhranom jest zelena jednostanična slatkovodna alga chlorella. Najsnažnija je alga po svojim detoksikacijskim svojstvima, zahvaljujući sporopoleninu, spoju iz stanične membrane, koji ima svojstva upijanja toksina iz organizma. Uklanja teške metale iz organizma, bogata je fitokemikalijama, poput karotenoida, tokoferola i ubikinona, a posjeduje jako antioksidativno djelovanje. Najbogatiji je izbor čistog klorofila. Odlična je u borbi protiv anemije, snižava krvni tlak, potiče obnovu tkiva i apsorpciju hrane. Osim toga, sadrži mnogo bjelančevina pa je izvrstan izbor za vegetarijance, vegane i sportaše. Neke studije navode njezinu učinkovitost kod Alzheimerove bolesti i demencije.

Chia sjemenke
Jedna od namirnica za koje gotovo svi znaju jer su ju proslavile brojne influencerice. Bogate su prehrambenim vlaknima, antioksidansima, omega-3 masnim kiselinama, proteinima, vitaminima i mineralima. Također sadrže alfa-linolensku i linolensku kiselinu, mucin, stroncij, vitamine A, B, E i D kao i sumpor, željezo, jod, magnezij, mangan. Chia sjemenke imaju visok sadržaj polifenola, antioksidansa koji prema istraživanjima zaustavljaju do 70 posto aktivnosti slobodnih radikala. Smanjuju upalu, reguliraju kolesterol i snižavaju krvni tlak što ih čini izuzetno korisnim za zdravlje srca. Bogate su proteinima, omega-3 masnim kiselinama i cinkom, a odlične su i za trudnice kako bi nadoknadile izgubljene nutrijente.

Goji bobice
Vjerujemo da ste s ovim bobicama upoznati kao savršenim suputnikom u borbi za imunitetom. Ove crvene bobice imaju slatkasto-kiselkast okus, a njihova povijest kao ljekovite biljke vuče korijene još iz drevne Kine. Tradicionalno se koriste kod problema s vidom, hipertenzije, dijabetesa, bolesti jetre i bubrega. Najčešće dolaze u suhom obliku, poput grožđica ili u kapsulama. Teško ih je pronaći u svježem stanju zbog brze kvarljivosti. Goji bobice su dobar izvor vitamina i minerala, uključujući vitamin C, A, B6 i B12, sadrže i prehrambena vlakna, željezo, cink, mangan, selen kao i zeaksantin, beta-karoten i dr. Ove bobice sadrže svih osam esencijalnih aminokiselina, kao i iznenađujuću količinu proteina. Potreban je oprez pri konzumaciji jer mogu doći u interakciju s nekim lijekovima. Izbjegavajte ih ako imate nizak šećer u krvi jer ga mogu dodatno sniziti, koristite lijekove za razrjeđivanje krvi poput varfarina, imate niski ili visoki krvni tlak za koji pijete lijekove (snižavaju krvni tlak), u dojenju ili trudnoći (može prouzročiti pobačaj). Značajno je i da goji bobice imaju visok sadržaj vitamina A stoga unos treba ograničiti da biste smanjili rizik od njegove toksičnosti. (Pročitajte: Zašto je dobro konzumirati hranu bogatu flavonoidima)

Cejlonski cimet
Cejlonski cimet superioran je jer je bogat polifenolima i pokazuje iznimnu djelotvornost u borbi s dijabetesom jer potiče učinkovitost inzulina i smanjuje inzulinsku rezistenciju koja može biti preteča šećerne bolesti i metaboličkog sindroma. Smanjuje razinu glukoze koja ulazi u krvotok nakon obroka. Učinkovita doza je oko 1-6 grama cimeta dnevno. Ima protuupalna i antibakterijska svojstva. Pomaže u regulaciji povišenog krvnog tlaka i kolesterola. Učinkovit je i u snižavanju triglicerida, a koristi se i kod artritisa jer ima protuupalno djelovanje. Sadrži tanine, katehine, a vrlo je dobar izvor željeza, kalcija, bakra, cinka i vitamina C, K i B6. Trudnice kao i osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi, povišeni krvni tlak i antibiotike trebaju se konzultirati s liječnikom ili ljekarnikom oko uporabe cimeta u prehrani.

Maca
Maca se koristi za povećanje imuniteta, vitalnosti, libida i plodnosti. Također poboljšava energiju i izdržljivost. Ona sadržava vitamine B1, B2, B12 i C, alkaloide, mikro- i makroelemente, ugljikohidrate, proteine, vlakna, masne kiseline, fruktozu, škrob, tanine, natrij, kalij, kalcij, bakar, cink, željezo, mangan, silicij i magnezij. Zanimljiva je činjenica da maca ima mogućnost prepoznavanja potreba vašeg organizma i zbog toga je dobila nadimak “pametna biljka”. Ako organizam proizvodi premalo određenog hormona, maca će potaknuti njegovu proizvodnju, a ako je određenog hormona previše, maca će usporiti njegovo stvaranje. Pomaže olakšanju neugodnih simptoma u menopauzi koje izaziva prirodni pad hormona estrogena (navale vrućine, znojenje, nesanica, nervoza). Pozitivno djeluje na raspoloženje a može i smanjiti simptome depresije i anksioznosti, te poboljšati funkciju mozga. Povećava energiju, snagu i izdržljivost, a djeluje i pri povećanju mišićne mase, snage, energije i izdržljivosti.
Kod problema sa štitnjačom potreban je oprez u uporabi ove biljke, kao i kod trudnica koje se prije korištenja trebaju posavjetovati s liječnikom. (Pročitajte: Evo kako svakodnevno jesti zdrav doručak kojim ćete podići imunitet)

Ashwaganda
Ova biljka smatra se adaptogenom koji je poznat po svojim blagotvornim učincima u borbi protiv anksioznosti i stresa. Ashwagandha pomaže kod nesanice, snižava kolesterol, aktivno podržava rast mišićne mase i istodobno pomaže kod oporavka mišića. Također ima umirujuće učinke pomoću kojih uspijeva smanjiti stres, poboljšati koncentraciju, motivaciju i fizičku izvedbu.

Foto: Unsplash