Saznajte kojem tipu pripadaju vaše tijelo i um prema ayurvedi

by | 30 rujna, 2020

Za razliku od zapadnjačkog jedinstvenog pristupa liječenju i održavanju zdravlja za sve “oblike i vrste” tijela, ayurvedski je fokusiran na individualne potrebe različitih tipova tijela i ljudi.

U ovom tradicionalnom indijskom zdravstvenom sustavu čovjekove tjelesne funkcije zovu se Doše, a dijele se na tri glavna tipa – Vata (zrak), Pitta (vatra) i Kapha (zemlja). Svaka je osoba unikatna kombinacija ovih doša, što znači da se određene doše pojavljuju u ljudima u različitim količinama. Neki od nas više naginju zraku, neki vatri, a neki zemlji. Ako želite saznati koja je vaša primarna doša, najprije riješiti KVIZ, a u nastavku pronađite opis svake doše.

VATA

Mentalno

Vata tipovi su kreativni i slobodoumne duše koje obožavaju i zahtijevaju konstantne promjene i rast. Njihov je um prepun ideja, ne vole statičan život i vrlo lako im dosade stvari. Osobe su to koje neprestano razmišljaju i koje se često znaju zapetljati u labirintu vlastitih misli. Kada ispadnu iz balansa, skloni su anksioznim epizodama i poremećaju u prehrani. Imaju vrlo živopisne snove.

Fizički

Vata osobe imaju hladnu i suhu kožu, a apetit im je nestalan i u ajurvedi ga uspoređuju s vjetrom koji neprestano mijenja smjer, tempo i jačinu. Obožavaju pokret i tjelovježbu, no vrlo lako mogu pretjerati u fizičkoj aktivnosti te se dovesti do potpune iscrpljenosti.

PITTA

Mentalno

Pitta osobe su radišni i kompetitivni realisti koji će učiniti sve kako bi završili posao koji su započeli. Prirodne vođe koje su ponekad nestrpljive, no koje znaju što, kako i zašto rade.

Fizički

Pitta osobe znoje se više nego druge doše i u sebi nakupljaju ogromnu količinu topline koju nekako moraju ispustiti iz sebe. Mišićavi su, razvijeniji od Pitta tipova i imaju vrlo osjetljivu kožu koja se zacrveni čak i na dodir. Vrlo lako izgore na suncu, a koža im je najčešće prepuna madeža i pjega. Imaju prirodno povećan apetit, a nekada mogu osjetiti glad nedugo nakon što su pojeli cijeli obrok.

KAPHA

Mentalno

Kapha tipovi osobe su blage naravi, ljubazne, dobroćudne i vrlo strpljive. To su oni ljudi na koje se možete osloniti i koji će vas saslušati. Empatični su. Slabije razumiju, ali imaju odličnu memoriju i mogu se u detalje sjetiti situacije koja se zbila prije 20 godina.

Fizički

Tjelesno su najrazvijenija doša, imaju mišićavo tijelo, deblju kožu te gustu kosu. Imaju velike, privlačne oči te velike zube i usnice. San im je zdrav i produžen jer prirodno vole spavati dugo. Vole uživati u hrani, u “ljenčarenju”. Velike su snage i izdržljivosti. Imaju snažan imunitet i rijetko obolijevaju.

Foto: Ava Sol/Unsplash